Śledzie

czwartek, 16 maja 2019

Szparagi zapiekane z żółtym serem

Szparagi można jeść na surowo - zwłaszcza zielone. Można je gotować, grillować, dusić i piec. Można też je zapiekać razem z innymi dodatkami i tworzyć całkiem przyjemną sezonową potrawę.

szparagi zapiekane z serem, jak zapiekać szparagi, czy szparagi mozna zapiekać, jak obrac szparagi
Fot. Pixabay.com

Szparagi można zapiekać na wiele sposobów. Najprościej to zrobimy, gdy zbierzemy następujące składniki:

1 kg szparagów (białych lub/i zielonych)
10 dag żółtego sera
5 dag masła
250 ml śmietany
2 jajka
sól
pieprz

Sezon na szparagi jest krótki. Zaczyna się w drugiej połowie kwietnia i trwa mniej więcej do św. Jana, czyli do 24 czerwca. To wtedy najlepiej planować w kuchni dania z tych warzyw. Można je zapiekać, gotować, smażyć, grillować, marynować, mrozić. Ten krótki, blisko dwumiesięczny okres, w którym można kupić świeże, polskie szparagi warto wykorzystać i podawać je na różne sposoby tak, aby ich smak nie znudził się domownikom.

                Zobacz też: Czy szparagi można mrozić?

Musimy też zadbać o to, by kupowane przez nas szparagi były świeże. Jest kilka sposobów na rozpoznanie ich świeżości. Przede wszystkim nie mogą być  zbyt suche końcówki. Sprawdźmy, czy sprzedawcy trzymają je w pojemniku z wodą. Będą one miały też zwarte główki i będą miały połyskującą barwę. Gdy mamy taką możliwość to przełamy szparaga – powinien być widoczny sok.

Gdy trafimy na szparagi nieświeże niestety po przygotowaniu mogą mieć niemiły, lekko goryczkowaty smak. Dlatego też w domy, gdy nie przyrządzamy ich zaraz po zakupach, przechowujmy je w lodówce w zamkniętym pojemniku lub owinięte zmoczonymi ręcznikami papierowymi.  


Przepis

Szparagi (mogą być tylko białe, lub tylko zielone, albo pomieszane) oczywiście pozbawiamy twardych, zdrewniałych końcówek, dokładnie obieramy, myjemy i w osolonej wodzie z odrobiną cukru gotujemy przez kilka minut. Nie muszą być ugotowanie idealnie, bo potem jeszcze włożymy je do piekarnika.

               Zobacz też: Zupa krem ze szparagów ze szczypiorkiem

Odsączone po ugotowaniu szparagi kładziemy na dno żaroodpornego naczynia. Posypujemy utartym żółtym serem (dobrze żeby miał intensywny smak). Dodajemy masło pokrojone w mniejsze kawałki. Całość zalewamy śmietaną z rozmąconymi jajkami.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stop C. na około 15 minut. Podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do mięs czy ryb. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz