W maju, gdy sezon na szparagi w
pełni, powstaje pytanie, czy szparagi można mrozić. Odpowiedź na to pytanie
jest prosta: tak, tak i jeszcze raz tak! Szparagi nie tylko można, ale i trzeba
mrozić. Niska temperatura wcale im nie przeszkadza, a podawanie dań ze szparagami
w środku zimy jest równie ekscytujące jak w maju lub czerwcu.
Fot. Pixabay.com |
O tym jak mrozić szparagi powiedziała mi daleka kuzynka, której rodzice mieli plantację szparagów. Dlatego też, że zawsze na większe uroczystości przygotowuje dania ze szparagów bez względu na to jaka jest pora roku. Zamrażarka zawsze jest pełna szparagów. A w kwietniu, gdy tylko zaczyna się sezon na szparagi od właścicieli pobliskiej plantacji dostaje telefony informujące o tym, że ruszyła sprzedaż.
Czytaj też: Krem ze szparagów ze świeżym szczypiorkiem
O tym, że warto zadać sobie trud mrożenia szparagów przekonują też walory zdrowotne tej rośliny. Wpływa ona stymulująco na wiele organów naszego organizmu - działa na niego również oczyszczająco. Nie zapominajmy też, że szparagi są jedzeniem niskokalorycznym. Powinny więc być spożywane przez osoby pragnące stracić nieco na wadze.
Do mrożenia szparagów nadają się zarówno te białe jak i zielone.
Jak mrozić szparagi?
A robi się to tak. Obrane szparagi najpierw należy zblanszować wrzucając na
dwie, trzy minuty do wrzątku, by potem zalać je zimną wodą. Schłodzone i
wysuszone, na przykład przy pomocy papierowych ręczników, wkładamy je do
torebek foliowych po 0,5 albo 1 kg i zamykamy w zamrażarce.
Zamrażanie szparagów to nie jest
jedyny sposób na zachowanie ich na zimę. Rewelacyjnym pomysłem jest też
przechowywanie ich zamarynowanych w słoikach. Do tego celu jednak potrzebne są
cieńsze warzywa i wysokie słoiki. Tutaj znajdziesz przepis na to jak to zrobić.
Przed użyciem nie ma potrzeby specjalnego odmrażania szparagów. Wystarczy je wrzucić do garnka lub na patelnię i przygotowywać jak zawsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz