Nalewka z pędów sosny jest prosta w przygotowaniu. Młode pędy sosny, takie które nie mają więcej niż 13 cm, zbieramy na początku maja. Nalewka przygotowana na takich pędach największe usługi oddaje nam jesienią i zimą.
Wiosenne pędy sosny |
Składniki nalewki z pędów młodej sosny:
- 2 l pędów sosny
- 1 l wódki
- 0,5 l spirytusu
- 1 kg cukru
Młode czubki gałęzi sosny wkładamy nie myte do słoików i lekko je ugniatamy. Jeśli nie mieszczą się do jednego słoja, nie ma problemu, można przecież użyć drugiego. Pędy zalewamy najpierw wódką a potem spirytusem. Słoik zakręcamy i odstawiamy na dwa tygodnie od czasu do czasu wstrząsając nim.
Po tym czasie wyławiamy pędy sosny z alkoholu, który filtrujemy. Sosnowe czubki ponownie umieszczamy w słoju, ale tym razem warstwowo z cukrem. Teraz słój zostawiamy w ciepłym i możliwie nasłonecznionym miejscu do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści.
Kolejny etap to wyjęcie pędów z syropu cukrowego i dokładne ich odciśnięcie. Syrop, silnie pachnący lasem, ma decydujący wpływ na aromat naszej sosnówki.
Syrop mieszamy z odlanym wcześniej alkoholem i filtrując ponownie przelewamy do butelek. Te szczelnie zamknięte w chłodnym miejscu powinny leżeć przez kilka miesięcy.
Zastosowanie nalewki z pędów młodej sosny odkryjemy gdy przyjdzie jesienna słota i zimowe mrozy. Nalewka z pędów młodej sosny ma właściwości lecznicze i rozgrzewające. Podajmy ją w czasie przeziębień, kaszlu lub po prostu na rozgrzewkę.