sobota, 15 marca 2014

Nalewka wieloowocowa z wiśni, porzeczek i agrestu

Nalewkę wieloowocową z wiśni, porzeczek i agrestu najlepiej jest przygotować w lipcu, gdy wszystkie te owoce są już dojrzałe. Ponieważ w naszym klimacie owoce co roku dojrzewają inaczej w zależności od ilości słońca, więc nalewka co roku powinna mieć inny smak.



nalewka na spirytusie, nalewka wieloowowocowa, owoce ze spirytusem, przepis na nalewkę wieloowocową,


Do przygotowania nalewki wieloowocowej potrzeba:


  • 1 kg wiśni
  • 1 kg czerwonych porzeczek
  • 1 kg agrestu
  • 0,5 l wódki
  • 0,5 l spirytusu
  • 1 kg cukru
Do wyrobu nalewki wykorzystujemy tylko owoce dojrzałe i zdrowe. Wiśnie drylujemy. Porzeczki i agrest ugniatamy tłuczkiem - nie trzeba z nich robić miazgi, ale warto je trochę ugnieść, by łatwiej puściły soki.

               Czytaj też: Ratafia czyli nalewka wieloowocowa

Pierwszy etap jest taki, że owoce wrzucamy do słoja i zasypujemy cukrem. Dobrze jest co kilka dni słojem wstrząsnąć, by cukier się dokładnie rozpuścił. 

Owoce z cukrem leżakują przez dwa tygodnie.

Po tym czasie zalewamy je spirytusem, szczelnie zamykamy (bo procenty uciekają) i zostawiamy w spokoju. Po dwóch tygodniach owoce odsączamy i zalewamy wódką. Płyn na spirytusie zostawiamy w osobnym naczyniu.

Po tygodniu owoce filtrujemy i wyciskamy (możemy z nich zrobić dżem dla dorosłych, dodać do wypieków lub deserów). Płyn - wódkę znad owoców łączymy z wcześniej zlanym spirytusem. Wszystko do filtrujemy po raz kolejny. 

Rozlewamy do butelek, korkujemy. Nie ruszamy aż do świąt.

Nalewka z kwiatów czarnego bzu zwana też bzową kwiatową

Nalewka z kwiatów nie jest niczym niezwykłym. Kwiat czarnego bzu wykorzystywany jest w kuchni na kilka sposobów. Jednym z nich jest właśnie zrobienie nalewki z kwiatów czarnego bzu. 


jak zrobić nalewkę z kwiatów czarnego bzu, kwiat czarnego bzu, nalewka z kwiatów czarnego bzu, nalewka z kwiatów czarnego bzu na spirytusie,


Składniki na nalewkę z kwiatów czarnego bzu:



  • 50 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody
  • 2 cytryny
  • 3 limonki
  • 0,7 kg cukru

Najpierw starannie trzeba przygotować kwiat czarnego bzu. Musimy poobrywać wszelkie zielone elementy. To trochę robota głupiego, ale jak się z nią uporamy, to reszta pójdzie raz dwa.

Pod wrzątkiem umyte cytryny kroimy w plastry. W słoju wszystko układamy warstwowo - trochę kwiatów czarnego bzu, warstwa plastrów cytryny. I tak do wyczerpania surowca. Następnie wszystko zalewamy syropem, który zrobiliśmy z wody cukru. 

                            Czytaj też: Przepis na nalewkę z owoców czarnego bzu

Przykrywamy słój. Odstawiamy na około 10 dni. 

Po tym czasie nalew starannie filtrujemy i wlewamy ponownie do słoja, ale już bez kwiatów czarnego bzu i plastrów cytryny. Łączymy z sokiem wyciśniętym z limonek i spirytusem. Szczelnie zamykamy i odstawiamy na miesiąc. Co kilka dni, jak się nam przypomni, możemy mieszać.

Po 30 dniach nalewkę filtrujemy, wlewamy do butelek i korkujemy. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na sześć miesięcy.

Kwiat czarnego bzu był też ponoć przysmakiem cesarza Franciszka Józefa I, który uwielbiał je smażone w cieście naleśnikowym.

Aromatyczna nalewka jagodowa

Przygotowanie aromatycznej nalewki z jagód, czyli nalewki jagodowej jest czasochłonne i, przyznam szczerze, nieco upierdliwe. Jednak smak nalewki z jagód w długie zimowe wieczory wart jest całego zachodu.



jagodzianka, nalewka jagodowa z wódką, nalewka z jagód, przepis na nalewkę jagodowa,


Składniki na nalewkę jagodową:



  • 0,6 l czarnych jagód
  • 1 l wódki
  • 300 g cukru
  • szklanka wody
  • kora cynamonowa

Dokładnie umyte i przebrane jagody delikatnie rozgniatamy i wrzucamy do słoja. Dodajemy pokruszoną korę cynamonu. Zalewamy wódką i odstawiamy na miesiąc. 

               Czytaj też: Nalewka z jagód dla pań

Następnie nalew filtrujemy. Jagody dokładnie wyciskamy. Przy tej czynności prawdopodobnie siebie i kuchnię nieco ubrudzimy, ale nie możemy sobie pozwolić na stratę soku z jagód do tego nasączonego alkoholem. 

Z przegotowanej wody i cukru robimy syrop. Kto lubi bardziej wytrawne nalewki ten powinien znacznie zmniejszyć ilość cukru. Można też z niego całkiem zrezygnować, ale pamiętajmy, że wtedy nalewka musi dłużej dojrzewać. 

W każdym razie syrop (lub wodę) łączymy z przefiltrowanym już nalewem i wlewamy do butelek. Trzymamy je w ciemnym i chłodnym miejscu. Pełnię aromatu nalewka z jagód zyska w okolicach Bożego Narodzenia.


Nalewka z cytryny i limonki

Delikatna nalewka z cytryny i limonki, czyli cytrynowo-limonkowa ma dwie zalety. Po pierwsze przyjaźnie połechta podniebienia przedstawicielkom płci pięknej. Po drugie - uratuje nas od choroby, gdy zażyjemy jej w momencie, w którym poczujemy chwytające nas przeziębienie. 



nalewka limonkowo-cytrynowa, nalewka na przeziębienie, delikatna nalewka z limonki


Składniki na nalewkę z cytryny i limonki:




  • 2 cytryny
  • 2 limonki
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki wody
  • 0,7 l wódki


Warunkiem uzyskania dobrej nalewki jest przede wszystkim czystość. Dlatego zaczynamy od dokładnego umycia cytryn i limonek. Potem delikatnie obieramy je ze skóry. Musimy zadbać, by było jak najmniej białego, bo zepsuje nam to smak nalewki. 


Skórkę z cytryn i limonek wrzucamy czystego i sparzonego słoja. Zalewamy wódką. Odstawiamy na dwa tygodnie. 


Po dwóch tygodniach nalew na skórkach filtrujemy. Jednocześnie z cukru i wody przygotowujemy syrop. Wodę warto wcześniej przegotować - rozpuszczająca w niej cukier podgrzewamy ją tylko na tyle, by ów cukier się rozpuścił. 


Zimny syrop łączymy z przefiltrowanym nastawem na skórkach. Przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Pełny aromat nalewki cytrynowo-limonkowej pojawi się po miesiącu.