poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Nalewka z tarniny dla cierpliwych

Nalewka z tarniny to klasyka nalewek. Ma wybitne walory smakowe i tylko jedną wadę. Na nalewkę z tarniny wykonaną według podanego przeze mnie przepisu potrzeba aż dwa lata. Jednak jej smak wynagrodzi nam czas czekania. 



nalewka z tarniny, przepis na nalewkę z tarniny, tarnina ze spirytusem, tarninowa,
Fotolia.com

Składniki na nalewkę z tarniny:


  • 1,5 kg owoców tarniny
  • 1,25 l spirytusu
  • 1,25 l wody
  • 6 goździków
  • 10 owoców jałowca
  • sok z cytryny
  • 150 g cukru
  • 10 łyżek miodu

Zanim zaczniemy prace nad nalewką z tarniny musimy odpowiednio przygotować owoce. Najlepiej je zbierać już po przymrozkach, ale ponieważ nie zawsze to możliwe, więc przebrane, umyte i wysuszone możemy na kilka dni włożyć do zamrażarki. 

Nalewkę z tarniny przygotowujemy dwuetapowo. W pierwszym etapie i w pierwszym słoiku umieszczamy owoce tarniny. Zalewamy je mieszaniną litra spirytusu z pół litrem wody. Nastaw umieszczamy w ciemnym miejscu na trzy miesiące. Czasem warto słojem zamieszać. 

               Zobacz też: Nalewka z tarniny dla facetów

Drugi etap zaczynamy dwa i pół miesiąca później. Do drugiego słoja wkładamy goździki, jałowiec (lekko rozgnieciony), wlewamy sok z połowy cytryny z rzadkim miodem i wsypujemy cukier. Zalewamy to mieszaniną ćwiartki spirytusu i szklanki wody. Ten słój trzymamy przez dwa tygodnie od czasu do czasu mieszając tak, by cukier i miód się rozpuścił. 

Następnie oba nastawy zlewamy. Owoce tarniny z pierwszego słoja zalewamy jeszcze pół litrem wody, tak by mogły one oddać zgromadzony w sobie alkohol. Potem nalew filtrujemy. 

Wszystkie nalewy łączymy ze sobą. W jednym naczyniu odstawiamy na pół roku. Po tym czasie nalewkę z tarniny butelkujemy i odstawiamy na kolejne miesiące do piwnicy.

Nalewka z rozmarynu

Nalewka z rozmarynu, czyli rozmarynówka polecana jest osobom, które mają problemy z trawieniem. Kieliszek nalewki z rozmarynu wypity po sutym obiedzie pobudza organizm. A ponieważ rozmarynówkę według podanego tu przepisu robi się łatwo, warto by znalazła się w barku.



romarynówka, jak zrobić nalewkę z rozmarynu,
juliasudnitskaya - Fotolia.com

Składniki nalewki na rozmarynie:

  • 0,75 l wódki
  • 125 ml białego wina - wermutu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • otarta skórka z pomarańczy
  • otarta skórka z cytryny

Gałązki rozmarynu umieszczamy w słoju, który zalewamy wódką i wermutem. Wytrawny, biały wermut znacznie poprawia aromat nalewki rozmarynowej. Dodajemy też skórkę otartą z połowy cytryny i połowy pomarańczy. Pamiętajmy, by cytrusy porządnie wcześniej wyszorować w gorącej wodzie.

Słój odstawiamy na trzy, cztery tygodnie. Płyn, który uzyska miły, lekko zielonkawy kolor filtrujemy w prosty sposób przelewając przez gazę (wystarczy, by zatrzymać odrobiny ze skóry cytrusów). Następnie nalewkę przelewamy do butelek. 

Nalewka z rozmarynu powinna jeszcze poleżeć około trzech miesięcy. Ale gdy wcześniej poczujemy ociężałość spowodowaną przejedzeniem to nie musimy sobie tej nalewki odmawiać.