Nalewka z tarniny to klasyka nalewek. Ma wybitne walory smakowe i tylko jedną wadę. Na nalewkę z tarniny wykonaną według podanego przeze mnie przepisu potrzeba aż dwa lata. Jednak jej smak wynagrodzi nam czas czekania.
Fotolia.com |
Składniki na nalewkę z tarniny:
- 1,5 kg owoców tarniny
- 1,25 l spirytusu
- 1,25 l wody
- 6 goździków
- 10 owoców jałowca
- sok z cytryny
- 150 g cukru
- 10 łyżek miodu
Zanim zaczniemy prace nad nalewką z tarniny musimy odpowiednio przygotować owoce. Najlepiej je zbierać już po przymrozkach, ale ponieważ nie zawsze to możliwe, więc przebrane, umyte i wysuszone możemy na kilka dni włożyć do zamrażarki.
Nalewkę z tarniny przygotowujemy dwuetapowo. W pierwszym etapie i w pierwszym słoiku umieszczamy owoce tarniny. Zalewamy je mieszaniną litra spirytusu z pół litrem wody. Nastaw umieszczamy w ciemnym miejscu na trzy miesiące. Czasem warto słojem zamieszać.
Zobacz też: Nalewka z tarniny dla facetów
Drugi etap zaczynamy dwa i pół miesiąca później. Do drugiego słoja wkładamy goździki, jałowiec (lekko rozgnieciony), wlewamy sok z połowy cytryny z rzadkim miodem i wsypujemy cukier. Zalewamy to mieszaniną ćwiartki spirytusu i szklanki wody. Ten słój trzymamy przez dwa tygodnie od czasu do czasu mieszając tak, by cukier i miód się rozpuścił.
Następnie oba nastawy zlewamy. Owoce tarniny z pierwszego słoja zalewamy jeszcze pół litrem wody, tak by mogły one oddać zgromadzony w sobie alkohol. Potem nalew filtrujemy.
Wszystkie nalewy łączymy ze sobą. W jednym naczyniu odstawiamy na pół roku. Po tym czasie nalewkę z tarniny butelkujemy i odstawiamy na kolejne miesiące do piwnicy.