Nalewka cynamonowa korzenna jest trunkiem niezwykłym, albowiem podawana z dodatkiem wody gorącej stanowi rewelacyjny napój rozgrzewający. Dodatkową zaletą trunku jest to, że przygotowuje się go w ciągu trzech zaledwie tygodni.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki cynamonowej korzennej:
- 2 laski cynamonu
- 0,25 l brandy
- 0,5 l wódki
- 0,12 l wody
- 100 g cukru
- 5 goździków
- 2 łyżeczki kolendry
Kolendrę konieczni musimy zmielić w moździerzu. Korę cynamonu kruszymy na drobne kawałki. Oba składniki wsypujemy do słoja, dodajemy goździki i zalewamy brandy i wódką. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Po dwóch tygodniach z wody i cukru przygotowujemy syrop. Do przegotowanej ciepłej wody wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Nie gotujemy a wręcz staramy się, by cukier rozpuścił się w możliwie ciepłej wodzie (w temperaturze takiej jak do kąpania niemowlaka).
Zobacz też: Nalewka cynamonowa
Gdy syrop stygnie, my przelewamy nastaw przez sito wyłożone gazą. Płyn wlewamy do słoja i mieszamy z wystudzonym już syropem. Ponownie szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Po tygodniu niemal gotową już nalewkę filtrujemy i wlewamy do butelek. Na rozgrzewkę warto sobie zrobić drinka, dodając do alkoholu kilka kropel wody gorącej.