Przepis na nalewkę z jabłek o zwiększonym aromacie to pomysł na wykorzystanie kwaśnych jabłek. Po długim czasie leżakowania otrzymamy trunek o niezwykłym bukiecie. Możemy być pewni, że zrobienie takiej nalewki to dobre wykorzystanie jabłek.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki jabłkowej:
- 2 kg jabłek
- 1,5 l spirytusu
- 1,5 l wody
- 1 kg cukru
- goździki
- migdały
- ziele angielskie
- mielony cynamon
- mielony kardamon
Jabłka na nalewkę, choć kwaskowate, muszą być dojrzałe. Nie obieramy ich, ale przekrawając na nieregularne kawałki, usuwamy gniazda nasienne.Pokrojone jabłka wrzucamy do słoja dodając do niego 4-5 goździków, tyle samo migdałów, ze dwa ziarna ziela angielskiego i po łyżeczce cynamonu i kardamonu. Całość zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciepłe miejsce na około dwa tygodnie.
Czytaj też: Inne przepisy na nalewkę z jabłek
Następnie nastaw przelewamy przez sito wyłożone gazą. Jabłka wykorzystujemy do zrobienia ciasta, a płyn łączymy z ciepłym jeszcze syropem zrobionym z wody i cukru. Połączone płyny filtrujemy dokładnie przez papierowy ręcznik (w czasie filtrowania płyn wystygnie) i rozlewamy do butelek.
Szczelnie zamknięte butelki muszą leżakować jeszcze co najmniej przez pół roku.