Śledzie

środa, 3 września 2014

Nalewka jabłkowa o zwiększonym aromacie

Przepis na nalewkę z jabłek o zwiększonym aromacie to pomysł na wykorzystanie kwaśnych jabłek. Po długim czasie leżakowania otrzymamy trunek o niezwykłym bukiecie. Możemy być pewni, że zrobienie takiej nalewki to dobre wykorzystanie jabłek.



jabłka ze spirytusem, jak zrobić nalewkę z jabłek, nalewka jabłkowa z korzeniami, nalewka z jabłek, przepis na nalewkę z jabłek,
Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki jabłkowej: 

  • 2 kg jabłek
  • 1,5 l spirytusu
  • 1,5 l wody
  • 1 kg cukru
  • goździki
  • migdały
  • ziele angielskie 
  • mielony cynamon
  • mielony kardamon

Jabłka na nalewkę, choć kwaskowate, muszą być dojrzałe. Nie obieramy ich, ale przekrawając na nieregularne kawałki, usuwamy gniazda nasienne.Pokrojone jabłka wrzucamy do słoja dodając do niego 4-5 goździków, tyle samo migdałów, ze dwa ziarna ziela angielskiego i po łyżeczce cynamonu i kardamonu. Całość zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciepłe miejsce na około dwa tygodnie. 

                Czytaj też: Inne przepisy na nalewkę z jabłek

Następnie nastaw przelewamy przez sito wyłożone gazą. Jabłka wykorzystujemy do zrobienia ciasta, a płyn łączymy z ciepłym jeszcze syropem zrobionym z wody i cukru. Połączone płyny filtrujemy dokładnie przez papierowy ręcznik (w czasie filtrowania płyn wystygnie) i rozlewamy do butelek. 

Szczelnie zamknięte butelki muszą leżakować jeszcze co najmniej przez pół roku. 

Nalewka herbaciana na spirytusie

Nalewki herbaciane wymagają kilkumiesięcznego leżakowania. Podany tu przepis na nalewkę z herbaty wymaga, by leżakowała ona co najmniej pół roku. Czas  jednak leci szybko, a nalewka herbaciana poprawia nastrój, łagodzi bóle głowy i zwalcza lenistwo. 



herbata spirytus, nalewka z herbaty ze spirytusem, nalewki z herbaty, przepis na nalewkę z herbaty,
Fot. Fotolia.com


Składniki nalewki z herbaty:


  • 50 g liści herbaty
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wody
Przygotowanie nalewki z herbaty jest bardzo proste. Zaczynamy od zaparzenia herbaty zużywając na to całą wodę podaną w składnikach. Parzymy herbatę pod przykryciem przez około 20 min.

            Zobacz też: Przepis na nalewkę herbacianą z miodem

Zaparzoną herbatę filtrujemy przez jeden arkusz papierowego ręcznika. Przefiltrowaną zalewamy spirytusem. Tą mieszaninę warto jeszcze raz przefiltrować i potem przelać do butelek.

Szczelnie zakorkowane butelki wynosimy do chłodnego pomieszczenia. I czekamy sześć miesięcy.