piątek, 20 września 2019

Surówka z dyni i pomarańczy

Dynia to produkt, typowo sezonowy. W kuchni ma zastosowanie przy wielu potrawach. Tutaj więc proponuje surówkę z dyni połączoną, dla wzbogacenia smaku, z pomarańczą.

na słomie ułozono kilka niewielkich dyń
Fot. Ylanite Koppens

Do przygotowania surówki potrzebujemy:


  • 200 g dyni
  • 2 pomarańcze
  • cynamon
  • cytrynę
  • cukier puder

Z dyni można przygotowywać zupę, krem, można wykorzystać ją jako składnik dżemu, surówki, wartą ją marynować. Mało osób jednak wie, że z dyni otrzymać można całkiem fajną nalewkę, ale do dyni dodać musimy imbir i cynamon

Wykonanie

Dynię obrałem i starłem na grubej tarce. Z pomarańczy usunąć warto błony otaczające każdy kawałek. Lepsza jest do tego pomarańcz twarda, bo miękka zbyt rozlatuje się w dłoniach. Potem kroimy pomarańcz w wąskie pasy.

Startą dynię i pomarańcz wkładamy do miski. Dodajemy nieco cynamonu. Dla podkreślenia smaku całość kropimy cytryną. 

Zobacz też: Risotto pieczone z dynią i szałwią

Teraz naszą surówkę musimy spróbować. Prawdopodobnie wyjdzie ona nieco kwaśna. Całość więc należy sprószyć  cukrem pudrem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie smaki się połączyły.

I wychodzi bardzo smaczna, dostępna tylko w sezonie,  surówka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz