Przepalanka, zwana także wódką karmelówką, trochę wybiega poza standard robienia nalewek. Ma jednak wspólny mianownik - bierze się spirytus i dodaje do niego karmel. Przepalanka ma taką przewagę nad czystą wódką, że ładniej wygląda, lepiej smakuje, a miejska legenda głosi, że nie ma po niej kaca.
mocker_bat - Fotolia.com |
Składniki do zrobienia przepalanki:
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wody
- 2 kopiaste łyżki cukru
- łyżeczka cukru wanilinowego
Czytaj też: Przepis na nalewkę rosyjską
Potem karmel wraz z łyżeczką cukru wanilinowego rozpuszczamy w pół litrze wody. Płyn można jeszcze posolić szczyptą soli. Następnie łączymy rozpuszczony przepalony cukier z pół litrem spirytusu. Wlewamy do butelek.
Zobacz też: Przepalanka aromatyczna
Przepalanka powinno postać co najmniej dobę (a najlepiej trzy dni) w celu przegryzienia się i nabrania doskonałego smaku. Przepalanka przygotowana według tego przepisu ma około 40% mocy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz