poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Wódka przepalanka lub karmelówka

Przepalanka, zwana także wódką karmelówką, trochę wybiega poza standard robienia nalewek. Ma jednak wspólny mianownik - bierze się spirytus i dodaje do niej małe co nieco - w tym wypadku karmel. Przepalanka ma taką przewagę nad czystą wódką, że ładniej wygląda, lepiej smakuje a miejska legenda głosi, że nie ma po niej kaca.


mocker_bat - Fotolia.com
Składniki do zrobienia przepalanki:
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • 2 kopiaste łyżki cukru
  • łyżeczka cukru wanilinowego
Cała sztuka zrobienia dobrej przepalanki polega na zrobieniu dobrego karmelu. W tym celu na patelni topimy cukier bacznie uważając, żeby się nie spalił. Powinien mieć kolor mocno brązowy. Na koniec topienia zalewamy go przegotowaną wodą (uwaga - pryska). 

            Czytaj też: Przepis na nalewkę rosyjską

Potem karmel wraz z łyżeczką cukru wanilinowego rozpuszczamy w pół litrze wody. Płyn można jeszcze posolić szczyptą soli. Następnie łączymy rozpuszczony przepalony cukier z pół litrem spirytusu. Wlewamy do butelek.

            Zobacz też: Przepalanka aromatyczna

Przepalanka powinno postać co najmniej dobę (a najlepiej trzy dni) w celu przegryzienia się i nabrania doskonałego smaku. Przepalanka przygotowana według tego przepisu ma około 40% mocy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz