poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Nalewka z suszonych śliwek

Nalewkę z suszonych śliwek zawsze warto przygotować. Nawet jeśli nie przewidujemy, by nalewką się szybko delektować. Biorąc pod uwagę długi czas dojrzewania nalewki z suszonych śliwek warto ją przygotować o każdej porze roku, by była gotowa na tak zwane długie zimowe wieczory - jeśli nie po pół, to po roku oczekiwania. Poza tym nalewka z suszonych śliwek jest prosta w przygotowaniu. 



Składniki nalewki z suszonych śliwek:

  • 0,25 kg suszonych śliwek
  • 0,25 l spirytusu
  • 0,25 l wody
  • 1 l spirytusu

Na nalewkę najlepiej jest wybrać polskie suszone (a nie wędzone) śliwki. Umyte, pozbawione pestek, kroimy je w plastry i wrzucamy do słoja. Wlewamy do niego najpierw wodę, potem wódkę a na końcu spirytus. Mieszamy.

          Czytaj też: Proste porady jak zrobić dobrą nalewkę

Słój odstawiamy na pięć tygodni. Od czasu do czasu możemy nim zamieszać. Potem już tylko pozostaje przefiltrowanie nalewki, wlanie jej do butelek i odstawianie.

Jak wspomniałem nalewka z suszonych śliwek powinna długo leżakować. Minimum to pół roku. Ale lepiej będzie gdy tak o niej zapomnimy na rok. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz