Nalewkę z pomarańczy, czyli pomarańczówkę, możemy przygotowywać praktycznie przez cały rok - zawsze wtedy gdy pomarańcze są w sprzedaży. Pomarańcze należy tylko dobrze wyszorować w ciepłej wodzie. Niżej podany przepis na nalewkę z pomarańczy zaleca używania owoców w całości.
Zbyszek Nowak - Fotolia.com |
Składniki nalewki z pomarańczy:
- 4 pomarańcze
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wody
- 0,5 kg cukru
- ziarna kawy
Do zrobienia nalewki pomarańczowej musimy wybrać duży słój. Taki, w którym owoce zmieszczą się w całości. Wkładamy tam cztery pomarańcze wcześniej nacięte. W nacięcia wkładamy ziarna kawy - około 10-15 na jeden owoc.
Zobacz też: Nalewka pomarańczowa tania i szybka
Z cukru i wody robimy syrop, pamiętając, że do robienia nalewki używamy tylko dobrej wcześniej przegotowanej wody. Robiąc nie warto jej już mocno podgrzewać. Wystarczy tylko tyle, by rozpuścił się w niej cukier.
Na zalane syropem pomarańcze wlewamy spirytus.
Mieszamy i odstawiamy na cztery tygodnie w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu słojem można potrząsnąć.
Czytaj też: Proste zasady jak filtrować nalewki
Po tym czasie zlewamy płyn. Owoce wyciskamy - tym razem uzyskamy sok z pomarańczy z procentami. Teraz tylko należy otrzymane płyny przefiltrować i wlać do butelek.
Nalewka powinna jeszcze odstać w piwnicy co najmniej trzy miesiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz