poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Pomarańczowa nalewka z pomarańczy

Nalewkę z pomarańczy, czyli pomarańczówkę, możemy przygotowywać praktycznie przez cały rok - zawsze wtedy gdy pomarańcze są w sprzedaży. Pomarańcze należy tylko dobrze wyszorować w ciepłej wodzie. Niżej podany przepis na nalewkę z pomarańczy zaleca używania owoców w całości.



nalewka z pomarańczy, pomarańczówka, przepis na nalewkę z pomarańczy,
Zbyszek Nowak - Fotolia.com

Składniki nalewki z pomarańczy:

  • 4 pomarańcze
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • 0,5 kg cukru
  • ziarna kawy

Do zrobienia nalewki pomarańczowej musimy wybrać duży słój. Taki, w którym owoce zmieszczą się w całości. Wkładamy tam cztery pomarańcze wcześniej nacięte. W nacięcia wkładamy ziarna kawy - około 10-15 na jeden owoc. 

           Zobacz też: Nalewka pomarańczowa tania i szybka


Z cukru i wody robimy syrop, pamiętając, że do robienia nalewki używamy tylko dobrej wcześniej przegotowanej wody. Robiąc nie warto jej już mocno podgrzewać. Wystarczy tylko tyle, by rozpuścił się w niej cukier.
Na zalane syropem pomarańcze wlewamy spirytus. 

Mieszamy i odstawiamy na cztery tygodnie w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu słojem można potrząsnąć.

          Czytaj też: Proste zasady jak filtrować nalewki

Po tym czasie zlewamy płyn. Owoce wyciskamy - tym razem uzyskamy sok z pomarańczy z procentami. Teraz tylko należy otrzymane płyny przefiltrować i wlać do butelek.

Nalewka powinna jeszcze odstać w piwnicy co najmniej trzy miesiące. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz