Nalewka z malin jest niezastąpiona przy przeziębieniach, grypach i innych chorobach. Malinówka jest o niebo lepsza niż herbata z sokiem malinowym. Poza tym podany tu przepis na nalewkę malinową należy do prostych i łatwych w przygotowaniu.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki malinowej:
- maliny
- wódka
- słój
Ilość użytych w tym przepisie na nalewkę malinową malin zależy od wielkości posiadanego słoja. Należy go wypełnić malinami mniej więcej do 3/4 pojemności. Następnie trzeba owoce zalać wódką. Tak, by były one przykryte mniej więcej na dwa palce. Ponieważ maliny puszczą sok, dobrze by wódka miała co najmniej 45 proc. alkoholu.
Czytaj też: Nalewka malinowa na rozgrzewkę
Czytaj też: Nalewka malinowa na rozgrzewkę
Tak przygotowane maliny zalane wódką w słoju szczelnie zamykamy i ostawiamy w ciepłe, ale i ciemne miejsce na cztery miesiące. Po tym czasie nastaw filtrujemy, maliny przeznaczamy na dodatek do herbaty, a nalewkę wlewamy do butelek.
Butelki, szczelnie zakorkowane, trzymamy teraz w chłodnym miejscu przez następne trzy miesiące. Ale potem można nalewkę malinową degustować i wykorzystywać jako lekarstwo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz