Borówki, zwane także brusznicą lub czerwoną jagodą, to bardzo dobry owoc na nalewkę. Borówki można zebrać samemu w lesie lub kupić na targu. Kieliszek nalewki borówkowej podany do mięsa znacznie podnosi jego walory smakowe.
Składniki przepisu na nalewkę z borówek:
- 1 kg borówek
- 1 l spirytusu
- 1 l wody
- 0,5 kg cukru
- cytryna
Słój wystawiany w słoneczne i ciepłe miejsce na trzy tygodnie. Co kilka dni można nim potrząsnąć, by borówki lepiej puszczały sok.
Czytaj też: Przepis na nalewkę borówkową z winem
Następnie nastaw przelewamy. Gdy płyn się powoli filtruje z cukru i wody przygotowujemy syrop. Przefiltrowany alkohol mieszamy z zimnym już syropem. Dodajemy dosłownie kilka kropel cytryny, która podkreśli nam smak borówek a jednocześnie wzbogaci aromat. Przelewamy do butelek.
Szczelnie zamknięte butelki w chłodnym i ciemnym miejscu powinny spoczywać co najmniej przez rok. Ale warto poczekać.
Ja do nalewek używam miodu, lub pół na pół.
OdpowiedzUsuńBoski smak.