wtorek, 1 lipca 2014

Nalewka z czerwonych borówek

Borówki, zwane także brusznicą lub czerwoną jagodą, to bardzo dobry owoc na nalewkę. Borówki można zebrać samemu w lesie lub kupić na targu. Kieliszek nalewki borówkowej podany do mięsa znacznie podnosi jego walory smakowe.



Składniki przepisu na nalewkę z borówek:
  • 1 kg borówek
  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody
  • 0,5 kg cukru
  • cytryna
Na nalewkę wybieramy wyłącznie zdrowe i owoce. Następnie je staranni myjemy i wrzucamy do słoja. Tam lekko borówki rozgniatamy i zalewamy spirytusem.

Słój wystawiany w słoneczne i ciepłe miejsce na trzy tygodnie. Co kilka dni można nim potrząsnąć, by borówki lepiej puszczały sok. 

               Czytaj też: Przepis na nalewkę borówkową z winem

Następnie nastaw przelewamy. Gdy płyn się powoli filtruje z cukru i wody przygotowujemy syrop. Przefiltrowany alkohol mieszamy z zimnym już syropem. Dodajemy dosłownie kilka kropel cytryny, która podkreśli nam smak borówek a jednocześnie wzbogaci aromat. Przelewamy do butelek.

Szczelnie zamknięte butelki w chłodnym i ciemnym miejscu powinny spoczywać co najmniej przez rok. Ale warto poczekać. 

1 komentarz:

  1. Ja do nalewek używam miodu, lub pół na pół.
    Boski smak.

    OdpowiedzUsuń