wtorek, 5 stycznia 2016

Nalewka z gałki muszkatołowej

Gałka muszkatołowa to przyprawa doskonale znana każdemu kucharzowi. Nie tylko doprawią się nią mięsa i ciasta, ale także napoje. Dlatego też jest wspaniałym produktem na nalewkę - zwłaszcza w okresie, gdy cierpimy na brak świeżych owoców. 

Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki muszkatołowej:

  • 3 gałki muszkatołowe
  • 0,75 l spirytusu
  • 0,25 wódki
  • 0,1 l koniaku
  • 0,25 l wody
  • 250 g cukru
  • 20 g rodzynek

Przygotowanie nalewki zaczynamy od zrobienia syropu z wody i cukru. Gdy syrop stygnie, my trzemy gałkę muszkatołową. Nie warto do nalewki korzystać z kupnej startej gałki, gdyż jest ona mniej aromatyczna.

Startą gałkę muszkatołową wsypujemy do słoika i zalewamy ją chłodnym już syropem. Następnie zalewamy wódką i spirytusem (w takiej właśnie kolejności) i mieszamy. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłym, ale i ciemnym miejscu. Od czasu do czasu słojem mieszamy.

               Zobacz też: Nalewka anyżowa

Po pół roku nastaw filtrujemy. Gdy płyn się sączy przez bibułkę my wlewamy do miseczki koniak i wrzucamy do niego rodzynki. Tak nasączone koniakiem rodzynki wrzucamy do butelek. Możemy do nich również dolać koniak w którym się owe rodzynki moczymy. Ale lepiej go wypić....

Klarowny płyn wlewamy do butelek, które szczelnie zamykamy. W chłodnym pomieszczeniu trzymamy je jeszcze przez trzy miesiące. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz