czwartek, 7 stycznia 2016

Domowy Irish Cream w dwa tygodnie

Oryginalny Irish Cream przygotowywany jest ze ściśle określonych produktów, podlegających reżimowi technologicznemu. Domowy likier otrzymany z nieco innych surowców wcale nie będzie gorszym trunkiem. A na pewno będzie tańszy.

Fot. Fotolia.com

Składniki Irish Cream:

  • 440 ml irlandzkiej whiskey
  • 330 ml skondensowanego mleka
  • 1 łyżka syropu czekoladowego
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki esencji cytrynowej

Zrobienie  Irish Creamu jest bardzo proste. W wysokim naczynku wszystkie składniki należy dokładnie miksować. Celem jest uzyskanie płynu o jednolitej konsystencji. 

               Zobacz też: Jak przygotować likier Kahlua

Potem już tylko wlewamy  Irish Cream do butelek. Niestety, nie warto od razu likieru degustować. Warto go odstawić na dwa tygodnie w chłodne miejsce, by wszystkie składniki się przegryzły i trunek nabrał odpowiedniego smaku. 

Na marginesie warto dodać, że składniki, ż których będziemy robić  Irish Cream powinny być możliwie najwyższej jakości. I nie warto oszczędzać na whiskey.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz