środa, 13 stycznia 2016

Dzięgielówka II

Nalewkę z arcydzięgla najlepiej przygotowywać w maju ze świeżych korzeni i łodyg. Można też dzięgielówkę przygotowywać na suszonym korzeniu, ale wtedy nie ma tak ślicznego koloru.  

Fot.Fotolia.com
Do przygotowania dzięgielówki potrzebne będzie:

  • 50 g świeżego korzenia arcydzięgla
  • 3 l wódki
  • łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 5 ziaren kardamonu

Świeżo wykopany korzeń arcydzięgla myjemy, skrobiemy i kroimy w małe kawałki. Wrzucamy je do słoja, do którego dodajmy jeszcze łyżeczkę otartej skórki pomarańczowej oraz kardamon. Całość zalewamy wódką, która powinna mieć około 45%. 

               Zobacz też: Dzięgielówka - nalewka z korzenia arcydzięgla

Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na dziesięć dni. Słojem warto codziennie mieszać, tak by lepiej przegryzły się poszczególne składniki.

Ostatni etap to przefiltrowanie dzięgielówki. Klarowną nalewkę zlewamy do butelek w których powinny leżakować jeszcze z pół roku. Dzięgielówka ze świeżego korzenia powinna mieć oliwkowo-zielony kolor. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz