czwartek, 14 stycznia 2016

Nalewka herbaciana z rumem

Nalewkę herbacianą z rumem możemy wykonywać przez cały rok. Do degustacji gotowa jest ona po trzech miesiącach, Jej przygotowanie jest banalnie proste. Przygotować ją może każdy.


Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki herbacianej:

  • 50 g liści herbaty
  • 0,25 l wódki
  • 0,25 l jasnego rumu
  • 0,5 l wody
  • 0,12 l soku malinowego
  • 0,2 kg cukru
  • sok z cytryny

Liście czarnej herbaty zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na 10 min. Gdy herbata się zaparzy cedzimy ją przez sito i wlewamy do większego garnka. Tam dodajemy do herbaty wyciśniętą cytrynę, sok malinowy i cukier. Jako ostatnie składniki dolewamy wódkę i rum. Mieszamy.

              Zobacz też: Przepisy na nalewki herbaciane

Na końcu warto przelać otrzymany płyn przez filtr. Klarowną nalewkę przelewamy do butelek. Szczelnie zamknięte butelki wynosimy do chłodnego pomieszczenia, w którym muszą poleżeć jeszcze przez kwartał. 

1 komentarz: