poniedziałek, 4 stycznia 2016

Staropolska nalewka na chlebie razowym

Nalewka na chlebie razowym uchodzi za klasyczny przykład przepisów ze starej, polskiej kuchni. Jej produkcja wymaga nieco zachodu, odpowiedniej pory roku i cierpliwości. Efekt jednak wart jest zachodu.



chleb z wódką, nalewka na chlebie i piwie, nalewka staropolska na chlebie razowym, nalewka z chleba,
Fot. Fotolia.com

Składniki staropolskiej nalewki na chlebie razowym:

  • 5 kromek żytniego chleba razowego
  • 1 l wódki
  • 0,25 l ciemnego piwa
  • 0,15 ml płynnego miodu
  • 50 g rodzynek
  • 50 g pączków brzozy
  • 10 goździków
  • korę cynamonu

Najwięcej zachodu będziemy mieli z zebraniem pączków brzozy. Nalewkę można więc przygotować wczesną wiosną. Albo... zimą. Wtedy ze spaceru możemy przynieść kilka gałązek brzozy, które wsadzone do wody w ciepłym pomieszczeniu powinny zacząć pączkować. 

               Zobacz też: Nalewka na piwie porter

Jak będziemy już mieli pączki brzozy to możemy przystąpić do przygotowywania nalewki. Kilka kromek żytniego chleba razowego suszymy w piekarniku. Suche kruszymy i wrzucamy do słoja. Dodajemy owe ciężko zdobyte pączki brzozy, rodzynki, goździki i około 2 cm kawałek kory cynamonu. Wszystko to zalewamy mocną, najlepiej 45 proc. wódką i szczelnie zamknięte odstawiamy na dwa tygodnie w ciepłe miejsce.

Po tym czasie nastaw musimy przefiltrować. W czasie, gdy płyn będzie się przesączać przez bibułkę my przygotujemy syrop z piwa i miodu. Szklankę piwa wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Gdy piwo nieco przestygnie dodajemy do niego miód i mieszamy do jego rozpuszczenia. Syrop schładzamy do temperatury pokojowej. 

               Czytaj też: Jakie nalewki robimy w kwietniu

Gdy syrop wystygnie a nastaw będzie już klarowny oba płyny łączymy. Zmieszane rozlewamy do butelek, które szczelnie zamknięte umieszczamy w chłodnym pomieszczeniu. 

Nalewki na chlebie razowym nie warto kosztować przed upływem kwartału. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz