środa, 30 grudnia 2015

Prosta nalewka porterowa

Nalewka na piwie porter cieszy się sporą popularnością. Nic dziwnego, gdyż jeden z przepisów na porterową jest dziecinnie prosty. Do tego nalewka nadaje się do degustacji w kilka dni po jej nastawieniu.

Fot. Fotolia.com
Składniki nalewki porterowej:

  • 1 l piwa porter
  • 1 l spirytusu
  • 0,15 kg cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego

Do dużego garnka wlewamy piwo, które podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim cukier oraz cukier waniliowy (nie mylić z łatwiej dostępnym cukrem wanilinowym!). Piwo studzimy i dolewamy do niego spirytus. Mieszamy.

               Zobacz też: Trudniejszy przepis na nalewkę na piwie porter

Teraz nalewkę możemy przelać do butelek, które szczelnie zamykamy. Wynosimy je na tydzień w chłodne miejsce. Po tym czasie trunek gotowy jest do spożycia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz