Nalewka z pigwy to chyba najczęstsze wykorzystanie tego owocu. Najwięcej problemu przy nastawianiu nalewki z pigwy będziemy mieli z odpowiednim przygotowaniem owoców. Nasz trud i wysiłek zostanie potem wynagrodzony przy degustacji pigwówki.
Fot. Ahileos - Fotolia.com |
Składniki nalewki z pigwy:
- 1 litr soku ze świeżej pigwy
- 1 litr mocnej wódki
- 100 g cukru
Sok z pigwy najlepiej przygotować w sokowirówce. Ponieważ pigwa jest twarda będziemy mieli nieco problemu z pokrojeniem jej na kawałki, ale to i tak znacznie mniejszy wysiłek niż przygotowywanie tych owoców do bezpośredniego zalania alkoholem.
Czytaj też: 6 reguł na to jak zrobić dobrą nalewkę
Gdy mamy już przygotowany świeży sok ze świeżych owoców pigwy słodzimy go i dokładnie mieszamy z mocną wódką. W Polsce niestety trudno jest o taką o mocy 50%, więc najpewniej użyjemy trunku 45%.
Posłodzony sok z pigwy zmieszany z wódką odstawiamy w ciepłym miejscu na miesiąc.
Po miesiącu nastaw filtrujemy dokładnie i rozlewamy do butelek. Nalewka z pigwy wykonana według tego przepisu do spożycia nadaje się niemal natychmiast. Warto jednak dać jej czas na dojrzewanie. Zmienia ona nie tylko smak, ale i kolor, który staje się coraz bardziej bursztynowy.
Zobacz też: Przepis na pigwową z miodem
Gdy nalewka z pigwy wyda nam się zbyt esencjonalna lub kwaśna warto ją zmieszać z nalewką z czereśni dodając jej mniej więcej 10%.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz