niedziela, 30 marca 2014

Ajerkoniak - likier jajeczny

Ajerkoniak nazywany bywa różnie. Czasem zwą go adwokat, czasem likier na jajkach lub likier jajeczny. Jednak jakby nie nazwać ajerkoniak jest ulubiony niemal przez wszystkie panie a i osobniki płci męskiej chętnie pokropią adwokatem deser. Ajerkoniak wykonać trzeba więc obowiązkowo.
© guy - Fotolia.com

Składniki do ajerkoniaku:
  • 0,25 l spirytusu
  • 8 żółtek
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • szklanka mleka 7,5 %
  • szklanka mleka 2%
  • cukier wanilinowy

Przepisów na ajerkoniak znajdziecie pewnie wiele. Dla mnie osobiście jednak tylko ten się liczy.

Przy pomocy robota kuchennego najpierw ucieramy żółtka. Przez 6 minut. Dodajemy do nich cały cukier.

Do ubitych jajek z cukrem wlewamy powoli mleko cały czas mieszając. Zasada jest taka, że najpierw dodajemy mleko tłuste, potem chudsze. Nie zapominajmy o dosypaniu cukru wanilinowego. Ten drobiazg ma kolosalny wpływ na ostateczny smak.

               Zobacz też: Przepis na likier Kahlua

Na samym końcu, bardzo ostrożnie dodajemy spirytus. Wlewamy go powoli, dosłownie po kilka kropel, nie zaprzestając mieszania. Zbyt gwałtowne wlanie całego spirytusu może doprowadzić do ścięcia żółtek. 

Gdy w końcu uporamy się z dodaniem spirytusu całość mieszajmy jeszcze około dwie minuty. Potem możemy płyn wlać do butelek. Z podanego przepisu wychodzi około 1 l ajerkoniaku. 

Nadmiar wypijamy.

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię :) A ten domowy jest najlepszy, taki cudownie gęsty... Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam, zwłaszcza w kobiecym towarzystwie, do kawy też:)

    OdpowiedzUsuń