poniedziałek, 15 września 2014

Likier Amaretto

Amaretto nie jest typowo polską nalewką. Jest to tradycyjny likier włoski, choć sposób jego produkcji jest bliźniaczy do rodzimych nalewek. Amaretto to nie jest likier mocny, więc uwielbiany jest przez płeć piękną. Idealnie nadaje się jako dodatek do kawy i deserów. 



Fot. Joen Moes

Składniki likieru amaretto:

  • 4 łyżki słodkich migdałów
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • 0,5 kg cukru
  • 2 laski wanilii
Najpierw podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Gdy syrop stygnie słodkie migdały drobno siekamy i wrzucamy do słoja. Wanilię najpierw kroimy wzdłuż na dwie części, potem siekamy na mniejsze kawałki i również umieszczamy w naczyniu.Teraz wlewamy do niego zimny już syrop oraz spirytus.

               Zobacz też: Amaretto z pestek moreli

Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na miesiąc. Co jakiś czas słojem warto wstrząsnąć aby lepiej wymieszać składniki. 

Teraz już wystarczy tylko nastaw przefiltrować i przelać do butelek. Te szczelnie zamknięte musimy przetrzymać w piwnicy przez co najmniej pół roku. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz