Nalewki z pigwy należą do częściej robionych domowo nalewek. Sprzyja temu dostępność owoców i ich wyrazisty smak i aromat. Nalewka pigwowa jest również wyśmienita do mieszania z innymi mniej aromatycznymi nalewkami.
fotoaloja - Fotolia.com
Składniki nalewki z pigwy:
1 kg pigwy
1 l wódki
0,25 l spirytusu
0,5 kg cukru
Do przygotowania nalewki wybieramy oczywiście tylko dojrzałe i zdrowe owoce. Myjemy je dokładnie i kroimy w niewielkie kawałki. Wrzucamy je do słoja i zalewamy wódką. Zamknięty szczelnie słój odstawiamy w słoneczne i ciepłe miejsce. Po sześciu tygodniach zlewamy płyn i zamykamy go hermetycznie w innym naczyniu. Owoce pigwy natomiast zasypujemy cukrem. Cukier wydobędzie z pigwy więcej aromatu i odbierze im wypity wcześniej alkohol. Słojem od czasu do czasu wstrząsamy. Czytaj też: Nalewka z pigwy łatwa i szybka Gdy cukier całkowicie się rozpuści filtrujemy zawartość słoja przez gazę. Otrzymany syrop mieszamy z wcześniej otrzymanym płynem. Teraz dodajemy spirytus i znów w szczelnie zamkniętym słoju trzymamy nalewkę przez miesiąc. Ostatni etap to filtracja. Klarowny płyn ostrożnie zlewamy przy pomocy wężyka. Resztę starannie filtrujemy. Potem nalewkę wlewamy do butelek. Zobacz też:Pigwowa miodem Szczelnie zamknięte w chłodnym pomieszczeniu butelki powinny jeszcze leżakować co najmniej z miesiąc.
Przepis na nalewkę z orzechów łuskanych ma dwie zalety. Przyrządzona w ten sposób nalewka nie musi długo leżakować - praktycznie można ją kosztować już w kilka tygodniu po nastawieniu. Poza tym tak robiona orzechówka jest nieodzownym dodatkiem do lodów i wyśmienicie spisuje się jako aperitif.
Fot. Piotr Skubisz
Składniki nalewki z orzechów laskowych:
1,5 szklanki łuskanych orzechów
0,7 l wódki
0,1 l wody
100 g cukru
2 laski wanilii
mielone angielskie ziele
Orzechy najpierw musimy dobrze posiekać i wrzucić do słoja. Trafi tam jeszcze wanilia (każda laska przekrojona na pół ale wzdłuż) i dwie szczypty ziela angielskiego, które możemy rozdrobnić w moździerzu. Te składniki zalewamy wódką, słój dobrze zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce. Od czasu do czasu słojem można wstrząsnąć. Po dwóch tygodniach wykładamy sitko gazą i przelewamy nastaw. Orzechy mocno wyciskamy, ale nie wyrzucamy ich. Będą wyśmienitym dodatkiem do deserów zwłaszcza lodowych. Płyn natomiast filtrujemy dokładnie przez ręcznik papierowy i łączymy z syropem otrzymanym z rozpuszczenia w niewielkiej ilości wody podanej w składnikach porcji cukru. Czytaj też:Przepisy na nalewki orzechowe Gdy oba płyny się wymieszają nalewkę wlewamy do butelek. Po trzech tygodniach leżakowania w chłodnym miejscu nalewka z orzechów laskowych nadaje się już do spożycia.