Śledzie

środa, 16 kwietnia 2014

Mandarynkowa nalewka z mandarynek

Nalewka z mandarynek, podobnie jak smak i aromat tych owoców, wielu osobom kojarzy się ze świętami. Jednak nalewka mandarynkowa może być orzeźwiającym napojem w czasie upałów, gdy skosztujemy jej schłodzonej z kostką lodu. Dodatkową zaletą nalewki z mandarynek jest to, że można ją szybko i łatwo przygotować.



jak przygotować nalewkę z mandarynek, mandarynkowa, nalewka z mandarynek,
Tesgro  Tessieri - Fotolia.com


Nalewka z mandarynek - składniki:


  • 100 g świeżej skórki z mandarynek
  • 1 l spirytusu
  • 0,25 l wody
  • 200 g cukru

Wybrane do nalewki mandarynki dobrze szorujemy pod gorącą wodą. Na koniec warto je przez chwilkę sparzyć Następnie zdejmujemy z nich skórkę starając się, by była ona jak najczystsza, bez białego podkładu. Skórkę z mandarynek kroimy w paski, wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem.

               Czytaj też: Nalewka z mandarynek klementynek

Nastaw odstawiamy w słoneczne miejsce na dwa miesiące. Następnie zlewamy płyn filtrując go przez gazę. W czasie, gdy nalewka się filtruje z 200 g cukru i szklanki wody przygotowujemy syrop. Cukier szybciej się rozpuści w tak niewielkiej ilości wody, gdy ja dobrze pogrzejemy. Ale powinniśmy uważać, by się nie zagotował.

               Zobacz też: Nalewka na skórkach mandarynki

Do ciepłego jeszcze syropu powoli wlewamy przefiltrowany alkohol. Mieszamy i studzimy. Zimną nalewkę wlewamy do butelek.

Do spożycia gotowa jest ona po tygodniu