O zdrowotnych właściwościach głogu pisać chyba nie trzeba. Podobnie zdrowotne znaczenie ma nalewka z głogu. Wadą jednak przy jej przygotowywaniu jest to, że przy zbieraniu owoców głogu łatwo się pokłuć. Nalewka z głogu ma jednak wspaniały aromat, który powoduje, że aż chce się leczyć.
Fot. Pan Piter
Składniki nalewki z głogu:
1 kg owoców głogu
1 l spirytusu
1 l wody
1 cytryna
300 g miodu
goździki
cynamon
Głóg należy do tych owoców, które należy zbierać po przymrozkach. Jeśli tego nie zrobiliśmy, to po zbiorze wyselekcjonowane owoce należy na noc umieścić w zamrażarce. Przed mrożeniem głóg należy bezwzględnie oczyścić z ogonków i w miarę możliwości z resztek kwiatów. Owoce głogu, lekko rozgniecione, wrzucamy do słoja. Zalewamy szklanką wody i spirytusem i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na dwa tygodnie w jasne i ciepłe miejsce. Czytaj też:Nalewka z kwiatów głogu Po tym czasie przygotowujemy syrop z miodu. W tym calu najpierw gotujemy 3 szklanki wody z goździkami (5-6 szt), kawałkiem około 2 cm kory cynamonowej oraz skórką otartą z cytryny. Gdy woda stygnie i ma temperaturę około 40 stop.C rozpuszczamy w niej miód. Nie warto tego robić przy wyższej temperaturze, ponieważ rozpuszczony w ciepłej wodzie miód spowoduje, że nalewka nie będzie klarowna. Zobacz też:Nalewka z berberysu na rumie Gdy syrop się chłodzi odsączamy spirytus z owoców głogu. Owoce wyrzucamy a alkohol mieszamy z syropem. Połączone płyny w szczelnie zamkniętym naczyniu zostawiamy na trzy dni. Potem je filtrujemy i wlewamy do butelek. Nalewka z głogu ma tę wadę, że powinna jeszcze poleżeć w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy. Dobra będzie po pół roku, ale najlepsza - po roku.
Nalewkę z głogu można uzyskać nie tylko z owoców, ale i z kwiatów głogu. Tak więc nalewkę głogową można przygotowywać dwa razy w roku. Wiosną, gdy głóg kwitnie i jesienią, gdy owoce są już dojrzałe. Nalewka z kwiatów głogu jest pracochłonna, mocna i ma niepowtarzalny aromat.
Fot. romstar
Składniki nalewki z kwiatów głogu:
litr kwiatów głogu
0,75 l wódki
w łyżki cukru pudru
Składniki nalewki głogowej z kwiatów, które najlepiej zbierać w maju, są więc proste. Czasu zajmie nam natomiast pozbycie się części kwiatów tak, by pozostały same płatki. Wsypujemy je do słoja i przysypujemy cukrem. Na końcu zalewamy wódką. Warto zadbać o to, by wódka była mocna, co najmniej 45% i dobra gatunkowo.
Szczelnie zamknięty słój odstawiamy w ciemne miejsce. Trzymamy go tam przez dwa miesiące od czasu do czasu potrząsając. Czytaj też:Jak zrobić nalewkę z akacji Aromatyczna nalewka z magnolii Po przelaniu nalewki do butelek, uprzednio ją filtrując, wynosimy ją do piwnicy. Tam powinna pozostać jeszcze przez trzy miesiące. Dopiero wtedy nabierze prawdziwego kwiatowego aromatu. Podobnie jak inne nalewki z kwiatów: akacjowa lub z magnolii.