Śledzie

poniedziałek, 5 maja 2014

Nalewka z głogu dobra na zdrowie

O zdrowotnych właściwościach głogu pisać chyba nie trzeba. Podobnie zdrowotne znaczenie ma nalewka z głogu. Wadą jednak przy jej przygotowywaniu jest to, że przy zbieraniu owoców głogu łatwo się pokłuć. Nalewka z głogu ma jednak wspaniały aromat, który powoduje, że aż chce się leczyć. 



głóg ze spirytusem, nalewka z głogu, przepis na nalewkę z głogu,
Fot. Pan Piter

Składniki nalewki z głogu:

  • 1 kg owoców głogu
  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody
  • 1 cytryna
  • 300 g miodu
  • goździki
  • cynamon
Głóg należy do tych owoców, które należy zbierać po przymrozkach. Jeśli tego nie zrobiliśmy, to po zbiorze wyselekcjonowane owoce należy na noc umieścić w zamrażarce. Przed mrożeniem głóg należy bezwzględnie oczyścić z ogonków i w miarę możliwości z resztek kwiatów.

Owoce głogu, lekko rozgniecione, wrzucamy do słoja. Zalewamy szklanką wody i spirytusem i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na dwa tygodnie w jasne i ciepłe miejsce. 

               Czytaj też: Nalewka z kwiatów głogu

Po tym czasie przygotowujemy syrop z miodu. W tym calu najpierw gotujemy 3 szklanki wody z goździkami (5-6 szt), kawałkiem około 2 cm kory cynamonowej oraz skórką otartą z cytryny. Gdy woda stygnie i ma temperaturę około 40 stop.C rozpuszczamy w niej miód. Nie warto tego robić przy wyższej temperaturze, ponieważ rozpuszczony w ciepłej wodzie miód spowoduje, że nalewka nie będzie klarowna.

               Zobacz też: Nalewka z berberysu na rumie

Gdy syrop się chłodzi odsączamy spirytus z owoców głogu. Owoce wyrzucamy a alkohol mieszamy z syropem. Połączone płyny w szczelnie zamkniętym naczyniu zostawiamy na trzy dni. Potem je filtrujemy i wlewamy do butelek. 

Nalewka z głogu ma tę wadę, że powinna jeszcze poleżeć w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy. Dobra będzie po pół roku, ale najlepsza - po roku. 

15 komentarzy:

  1. Czy można głóg po prostu zasypać cukrem, a potem dodac spirytus i wódke...?

    OdpowiedzUsuń
  2. Syrop z cukru dodany do owoców po zlaniu alkoholu ma dwa zadania. Przede wszystkim wydobywa z owoców resztę alkoholu, który w inny sposób z nich nie wyjdzie (głogu nie można wycisnąć, bo owoce są za twarde). Po drugie cukier wydobywa też aromat. Dlatego lepiej jest go dodać po zlaniu już płynu z alkoholem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam
      Zrobiłem ta nalewkę na dzikiej róży z miodem ,cynamonem i goździkami.Zapach ma fajny ale smak jakiś taki ziołowy ze spalonym karmelem-cukrem dosyć intensywny smak-sprawdzany przy zalewaniu do leżakowania.Nie sądzę że jakoś jeszcze diametralnie zmieni smak więc trzeba coś z tym zrobić.Zalana jest druga do tej moja żona proponuje dodać soku z cytryny żeby przełamać ten smak.Nie wiem co z tym zrobić a może drugą zrobić na cukrze?

      Usuń
    2. Oj, warto zdać się na kobiecą intuicję - kilka kropel z cytryny na pewno nie zaszkodzi. Natomiast duża zaletą przy robieniu nalewek jest cierpliwość. Leżakowanie potrafi znacznie zmienić smak nalewki. W zasadzie to po to ono jest :)

      Usuń
    3. Dzięki za odpowiedź więc dam cytryny i zobaczymy.A ten smak zdaje mi się ,że pochodzi od miodu a nie od róży.Od czasu połączenia z miodem ten zapach zaczyna coraz bardziej dominować więc myślę że będzie coraz gorzej dałem 0.25kg na litrę wódki.Owoców było chyba 0.65.Owoce zalane drugi raz tak jak można różę i głóg zalewać wkoło.W planach ma leżakować rok ale żeby nie na darmo może drugą zrobić jednak na cukrze?

      Usuń
    4. Hm, zastanawiam się zatem jakiej to jakości miód. Taki ze sklepów sieciowych z napisem "miód z krajów UE" to się do nalewki nie nadaje, bo i nie wiem, czy on się do czegokolwiek nadaje. Z reguły nalewki na miodzie są szlachetniejsze niż cukrowe - cukru w ogóle warto w nalewkach unikać.

      Usuń
    5. Miód jest z pasieki znajomego z czystych bieszczadzkich lasów:)ma intensywny smak miodu a nie tylko słodki jak właśnie w sklepach i oszukiwany.Jest spadziowy wiadomo o tych porach roku.Ojcu smakuje.Cytryny kupione zobaczymy za parę dni.

      Usuń
  3. Hm... Bardzo rzeczowa odpowiedz, dziekuje, sporobuje...

    OdpowiedzUsuń
  4. Czegoś nie rozumiem:
    "Gdy syrop się chłodzi odsączamy spirytus z owoców głogu. Owoce wyrzucamy a alkohol mieszamy z syropem."
    Natomiast w odpowiedzi do komentarza Jaka Domowa :
    "Syrop z cukru dodany do owoców po zlaniu alkoholu ma dwa zadania."
    Więc dodajemy syrop do nalewu czy do owoców?
    "

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w każdej nalewce do owoców
      A co do moich wcześniejszych nalewka zrobiła się dobra ale po około 7-8 miesiącach i własnie ta na miodzie bo ta na cukrze taka za słodka.Teraz robię ponownie

      Usuń
    2. Czyli przepis jest błędny. po zlaniu alkoholu nie wyrzucamy owoców tylko zalewamy je syropem.po ilu dniach w takim razie odsączamy owoce i łączymy syrop z akoholem?

      Usuń
  5. I ogólnie to moje coś to dzika róża

    OdpowiedzUsuń
  6. czy używa się głóg z pesteczkami czy należy je usunąć?

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie podjąłbym się usuwania pestek z głogu.... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Proszę Pana Pitera zgodnie z poprawkami pana Olo by zmienić przepis gdyż jest niezgodny z pana dalszym komentarzem czyli wodę z miodem zalewamy tym głóg i co dalej na ile dni?

    OdpowiedzUsuń