Podany tu przepis na nalewkę miętową jest prosty w wykonaniu i pozwala na szybkie kosztowanie nalewki z mięty. Taka nalewka miętowa na spirytusie potrafi rozgrzać a jednocześnie rewelacyjnie odświeża w czasie upałów.
Fot. Robert S. Donovan |
Składniki nalewki miętowej:
- 4 suszone liście mięty
- 1 l spirytusu
- 0,25 l wody
- 200 g cukru
- 1 ziele angielskie
Liście mięty należy najpierw nieco skruszyć i wsypać do słoja. Potem trzeba zalać spirytusem i szczelnie zamknąć. Postawić w słonecznym miejscu.
Czytaj też: Nalewka miętowo-pomarańczowa
Po tygodniu nalewkę filtrujemy. Gdy płyn będzie się przesączać przez filtr my robimy syrop z cukru. Podgrzewamy więc wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Gdy nalewka się już przefiltruje mieszamy ją z syropem.
Zobacz też: Nalewka miętowa po angielsku
Teraz trzeba już tylko wlać nalewkę do butelek i zakorkować. Spożywać można bez leżakowania.
mniam! wiedziałam, że dopadnie mnie ślinotok kiedy tu wejdę!
OdpowiedzUsuń:))))))
UsuńJuż zabieram się do pracy użyję tylko świeżej mięty.
OdpowiedzUsuńA czy można użyć mięty z torebki?
OdpowiedzUsuńMożna zaryzykować. Ale na własną odpowiedzialność. W końcu to też suszona mięta.
OdpowiedzUsuń