Śledzie

czwartek, 5 września 2019

Sok z czarnego bzu

Czarnego bzu nie należy spożywać na surowo, ponieważ zawiera on sambunigrynę - składnik o właściwościach toksycznych. Znika on jednak w czasie przetwarzania czarnego bzu. Dlatego warto przygotować m.in. sok z czarnego bzu. Pomoże on nam w przypadku gorączki, kaszlu lub zatrucia pokarmowego.

Fot. Krzysztof Jaracz

Przed zrobieniem soku z czarnego bzu powinniśmy przygotować:


  • 1 kg owoców czarnego bzu
  • 0,25 kg cukru
  • pomarańcz, 2 cytryny
  • goździki
  • cynamon

Czarny bez jest popularnym krzewem. Z jego owoców korzystać można już wiosną w czasie kwitnienia. Kwiaty czarnego bzu smażone w cieście naleśnikowym podobno uwielbiał cesarz Franciszek Józef I. Również można robić z baldachów kwiatów czarnego bzu nalewki

Późnym latem i jesienią dojrzałe już owoce wykorzystać można też na kilka sposobów. Popularne jest robienie soku. Jak to uczynić, przeczytacie poniżej. Polecić tez można zrobienie nalewki. I to na kilka sposobów. 

Dla zdrowotności będzie idealna nalewka z czarnego bzu na winie. Bez wątpienia wart polecenia jest również nalewka na koniaku. Ten przepis jest w stanie zachwycić nawet sceptyków. Miłośnicy słodkich trunków mogą pokusić się również o przygotowanie takiej słodkiej nalewki z czarnego bzu.

Wykonanie

Zajmijmy się jednak sokiem. Na sok wybieramy tylko owoce dojrzałe i zdrowe, które pozbawiamy zielonych łodyżek. Umyte wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby wszystkie były przykryte. Gotujemy.

Garnek zdejmujemy z ognia, gdy czarny bez zacznie pękać i puszczać sok. Wtedy musimy go przetrzeć przez gęste sito. W tej czynności najlepiej pomagać sobie chochlą do zupy, bo ma ona kształt podobny do sita (chochla wypukła, sito wklęsłe).

Do soku, który otrzymamy po przetarciu owoców, warto dodać skórkę z pomarańczy i cytryny, ze dwa goździki i odrobinę cynamonu. Spowoduje to, że sok nie będzie mdły i nabierze przyjemniejszego aromatu. Na koniec sok podgrzewamy, rozpuszczamy w nim cukier i przelewamy do butelek.

Butelki na wszelki wypadek można pasteryzować. I lekarstwo na nieprzyjemne jesienno-zimowe dolegliwości mamy jak znalazł.


Pierogi z kaszą gryczaną i serem.

Pierogi goszczą na stołach w wielu domach. Propozycja na zrobienie ich z kaszą gryczaną i serem może wzbogacić domowe menu. Ten przepis na pierogi jest prosty, choć lista składników długa.

na drewnianym stole postawiono talerz z pierogami
Fot. Daria Yakovleva

Do zrobienia pierogów potrzeba:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 200 g sera typu bundz
  • 100 g parzonego boczku wędzonego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 50 g cebuli szalotki
  • pęczek szczypiorku
  • 20 g masła
  • łyżeczkę pietruszki
  • łyżeczkę kminku
  • szczyty gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

W składnikach nie ma wymienionych produktów potrzebnych do zrobienia ciasta. Jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi? Najlepiej zastosować się do przepisu: jak zrobić ciasto na pierogi bez jajka. Otrzymamy wtedy ciasto bardzo delikatne a jednocześnie na tyle mocne, że pierogi nie będą się rozlatywać w czasie gotowania, a jednocześnie warstwa ciasta będzie cieniutka.


Wykonanie

Gdy ciasto mamy już gotowe przygotowujemy farsz. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną masła. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle aż się zeszkli. Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojony w cienkie plastry boczek, który podsmażamy.

Teraz wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Znajdzie się tam więc kasza, cebula, boczek, pietruszka, szczypiorek, kminek i oczywiście ser. Całość doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku.

Z cieniutko rozwałkowanego ciasta wycinany szklaną koła. Farsz, łyżeczkę, dodajemy do środka, a brzegi zagniatamy. Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy aż nie wypłyną na wierzch.

Podajemy na ciepło polewając gęstym jogurtem (na przykład typu greckiego).