sobota, 25 maja 2019

Ciasto na pierogi bez jajka

Jak przygotować ciasto na pierogi? Najlepiej bez jajka. Tak nauczył mnie pewien szef kuchni. Przygotowane w ten sposób ciasto powoduje, że jest ono delikatniejsze i bardziej elastyczne, przez co do ulepienia pierogów mniej go potrzeba.

rece kucharza ugniataja ciaso na descet, wokol stolu rozsypana maka
Fot. Fotolia.com


Składniki do przygotowania ciasta na pierogi:


  • 0,5 kg mąki
  • 100 g masła
  • 200 ml gorącej wody
  • szczypta soli

Wyeliminowanie jaj z przepisu pozwala na to, by w pierogach było więcej farszu a mniej ciasta. Nic mnie tak nie denerwuje w pierogach jak nadmiar ciasta - takie mi nie smakują i jeśli gdzieś były kupione to potem taki punkt omijam szerokim łukiem.

Przygotowanie ciasta bez jajek nie jest trudne, ale wymaga reżimu technologicznego. Dlatego jeśli się zdecydujecie korzystać z tego przepisu, to proszę - róbcie dokładnie co napisałem.

Zaczynamy od tego, że mąkę przez sitko wsypujemy do miski. Użycie sitka powoduje, że mąka nie jest już tak zbita jak w torebce - zobaczycie zresztą, że przesiana mąka zwiększy swoją objętość.

Teraz dodajemy szczyptę soli i wlewamy niecałą szklankę (ok. 200 ml) wrzątku. Mieszamy (ale na razie nie ręką, bo gorące) i dolewamy roztopionego masła. Ciasto ciągle mieszamy.

W wielu przepisach zamiast masła występuje olej (bo tańszy), ale z masełkiem nie jest w stanie wytrzymać konkurencji. Jest zresztą takie kuchenne powiedzenie - jeśli chcesz żeby coś było dobre dodaj masła. Jeśli chcesz, żeby było lepsze - dodaj więcej masła. 

               Zobacz też: Jak odgrzewać pierogi

Po chwili można zacząć ciasto wyrabiać rękoma. Po dwóch, trzech minutach jest ono już niemal gotowe. Powinno być elastyczne i miękkie. Gdy wydaje nam się, że jest za twarde można dolać trochę wody.

Po wyrobieniu ciasta pozwalamy mu odpocząć co najmniej 20 min. Niech sobie spokojnie leży przykryte ściereczką. Potem odkrawamy nożem kawałek i wałkujemy cienko. Z placka wycinamy kółeczka ciasta na przykład szklanką. Nakładamy farsz i zaklejamy. Wszystko to po to, by jedząc pierogi czuć farsz a nie ciasto.

Z podanej tu ilości składników można ulepić około 50-70 pierogów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz