Fot. Pixabay.com |
Gordon Ramsey też do naleśników używa tradycyjnych składników. Z tym, że on dodaje masło, jeden z tych, który jest rzadko stosowany w naszych domach do naleśników.
Tak więc musimy zgromadzić:
- 125 g mąki
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 30 g masła
- sól
- olej do smażenia
Właśnie dodatek masła decyduje, że naleśniki będą miękkie i puszyste, a ciasto rozpłynie się w ustach. Z podanej porcji uzyskamy mniej więcej 10 naleśników z patelni o średnicy 24 cm.
Pamiętajmy jednak, że masło przed zmieszaniem składników należy rozpuścić. Robimy to na jak najmniejszym ogniu nieustannie masło mieszając aż się rozpuści. Nie podgrzewamy go więcej lecz od razu dodajemy do mąki z mlekiem i jajkami.
Zobacz też: Naleśniki z truskawkami
Na gorącej patelni rozgrzewamy olej (słonecznikowy lub rzepakowy) i chochlą wylewamy ciasto tak by rozpłynęło się na całej patelni. Gdy ciasto jest za gęste można dodać do niego trochę wody. Gdy wyjdzie nam za rzadkie, zagęszczamy mąką.
Żeby naleśniki nie były nudne można barwić. Piękny żółty kolor zyskają, gdy do ciasta dodamy kurkumę. Jeśli dolejemy trochę płynu z kiszenia buraków, zabarwią się na czerwono. Zblednowany szpinak nada naleśnikom koloru zielonego.
pół szklanki mąki - ponad szklanka mleka?
OdpowiedzUsuń