Batony musli z mlekiem skondensowanym to tylko jeden z przepisów na samodzielne wykonanie podobnych przekąsek. Przepisów na samodzielne wykonywanie takich batonów zbożowych jest tyle, ile osób je podających. Najlepszym sposobem na dobranie najlepszego przepisu jest po prostu wykonanie kilku z nich.
Fot. Pixabay.com |
Do przygotowania batonów potrzeba:
- 500 g płatków owsianych
- 1 puszkę mleka skondensowanego
- 100 g żurawiny
- 100 g migdałów krojonych
- 100 pestek z dyni
- 100 g nasion słonecznika,
- 100 g orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu
Batony można przygotowywać tak, by nie trzeba było ich zapiekać, by nie zawierały glutenu, laktozy, miały odpowiedni smak i konsystencję itp. Pewnie gdyby rynek był większy to nie jedna osoba byłaby w stanie napisać książkę podając dziesiątki różnych przepisów na batony musli.
Takie przekąski są niezastąpione dla osób, które dbają o linie, nie chcą lub nie mogą spożywać innych posiłków w miejscu pracy, dla aktywnych sportowo jak na przykład jazda na rowerze lub na nartach. Dla tych ostatnich są one źródłem szybkiego zastrzyku energii i zaspokojenia uczucia głodu.
Batony przygotowuje się bardzo prosto.
Otóż wszystkie suche składniki należy wymieszać w misce. Przy czym pamiętać warto, że podane składniki nie są obowiązkowe i stosować można zamienniki. Na przykład żurawinę można zastąpić rodzynkami, można też dodać ziarna sezamu, wiórki kokosowe itp.
Zobacz też: Pasta z wędzonej makreli
Gdy składniki są już wymieszane dodajemy do nich miodu, najlepiej rzepakowego, podgrzanego nieco, by łatwiej się rozprowadzał. Na końcu dodajemy mleko skondensowane z puszki, które również warto jest podgrzać, by zmieniło swoja konsystencję na bardziej płynną.
Teraz wszystkie te składniki dokładnie mieszamy i przelewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy i blachę wkładamy do pieca. Powinien on być rozgrzany do temperatury 130 stop. C, a pieczenie trwa około godziny.
Po wyciągnięciu masy z pieca czekamy aż ona ostygnie. Następnie zbożową masę kroimy na batoniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz