Pierogi goszczą na stołach w wielu domach. Propozycja na zrobienie ich z kaszą gryczaną i serem może wzbogacić domowe menu. Ten przepis na pierogi jest prosty, choć lista składników długa.
Fot. Daria Yakovleva |
Do zrobienia pierogów potrzeba:
- 100 g kaszy gryczanej
- 200 g sera typu bundz
- 100 g parzonego boczku wędzonego
- 100 g jogurtu naturalnego
- 50 g cebuli szalotki
- pęczek szczypiorku
- 20 g masła
- łyżeczkę pietruszki
- łyżeczkę kminku
- szczyty gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
W składnikach nie ma wymienionych produktów potrzebnych do zrobienia ciasta. Jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi? Najlepiej zastosować się do przepisu: jak zrobić ciasto na pierogi bez jajka. Otrzymamy wtedy ciasto bardzo delikatne a jednocześnie na tyle mocne, że pierogi nie będą się rozlatywać w czasie gotowania, a jednocześnie warstwa ciasta będzie cieniutka.
Wykonanie
Gdy ciasto mamy już gotowe przygotowujemy farsz. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną masła. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle aż się zeszkli. Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojony w cienkie plastry boczek, który podsmażamy.Teraz wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Znajdzie się tam więc kasza, cebula, boczek, pietruszka, szczypiorek, kminek i oczywiście ser. Całość doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku.
Z cieniutko rozwałkowanego ciasta wycinany szklaną koła. Farsz, łyżeczkę, dodajemy do środka, a brzegi zagniatamy. Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy aż nie wypłyną na wierzch.
Podajemy na ciepło polewając gęstym jogurtem (na przykład typu greckiego).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz