piątek, 6 września 2019

Krem z pieczonej dyni

Sposobów na zrobienie kremu z dyni są zapewne dziesiątki. Tutaj proponuję dość niecodzienny przepis na aromatyczną zupę dyniową, choć sposób ten jest nieco pracochłonny.

na zielonej macie postawiony sloik z kremem z dyni ozdobiony pestkami dyni. Obok lezy drewaniana lyzka.
Fot. congerdesign z Pixabay 

Do zrobienia kremu z dyni z piekarnika potrzeba nam:


  • 1 kg dyni
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • koper włoski
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 0,5 l wody
  • wódka anyżowa
  • kostka warzywna
  • sok z cytryny
  • przyprawy
  • śmietana
  • natka pietruszki

Późnym latem, gdy na polach i działkach dojrzewają dynie koniecznie trzeba je wykorzystać. Możemy z nich robić przeróżne rzeczy. Marynować na słodko, zalewać alkoholem by zrobić znakomitą nalewkę dyniową, gotować z niej zupy. 

Zupa, czy raczej krem, dyniowy, jest gęsty a głównym jego składnikiem jest dynia oczywiście. Natomiast smak nadają potrawie inne dodatki od czosnku i kopru zaczynając, a na mleczku kokosowym lub soku pomarańczowym kończąc. Oczywiście nie każdy przepis uwzględnia wszystkie dodatki, ale to dzięki temu ilość potraw z tego samego nawet produktu może być tak ogromna.

Wykonanie

Cebulę, czosnek, paprykę i koper włoski umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 190 stop. C na około 30 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa obieramy z wierzchniej warstwy (skóry lub łupiny). W garnku podsmażamy na oliwie jedną cebule, dodajemy przyprawy, smażymy wszystko przez, chwile po czym dodajemy przygotowane, upieczone warzywa.

Całość zalewamy 500 ml wody oraz 200 ml soku z pomarańczowego. Dodajemy śmietanę, kostkę warzywną oraz resztę przypraw. Całość powoli gotujemy cały czas mieszając przez około 10 minut.

Zupę zmiksujemy dokładnie, a następnie cedzimy przez drobne sito. Doprawiamy do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny i wódka anyżową.

Podajemy z łyżką śmietany na wierzchu, posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz