piątek, 6 września 2019

Jak usmażyć stek na grilu

To tym, czy przygotowany stek wołowy będzie dobrze smakował, zależy głównie od mięsa. Nie możemy na nim oszczędzać pieniędzy. Nie oznacza to, że musimy kupować polędwicę. Równie dobrze stek, zwany czasem befsztykiem, można zrobić z rostbefu lub lepiej - z antrykotu.

Fot. Holgers

Do przygotowania steku potrzebne nam będą:


  • kawałek mięsa o grubości min. 3 cm
  • oliwa
  • pieprz
  • sól
  • masło

Dietetycy od lat wmawiają nam, że tłuszcz zabija. Tymczasem jest to świetny nośnik smaku bez którego potrawy są nijakie. Dlatego też na stek wybierać należy taki kawałki mięsa, w których tłuszcz jest widoczny. Najlepiej, gdy struktura mięsa przypomina nieco marmur. 

Podstawową zasadą jest to, że nie należy grillować wołowiny świeżo wyjętej z lodówki. Warto to zrobić co najmniej 30 min (a najlepiej godzinę) przed planowanym smażeniem.

Zanim na grill położymy mięso musimy go rozgrzać do najwyższej temperatury. Musi być tak gorący, że jak położymy na nim naoliwiony rusz to będzie on dymił.

Czytaj też: Jak usmażyć stek wołowy

Steki kładziemy bezpośrednio nad ogniem. Postępujemy nieco inaczej niż przy smażeniu na patelni. Otóż stek na grillu smażymy przez trzy minuty. Dopiero potem go odwracamy - na kolejne trzy minuty. Mięso grillujemy tylko raz z każdej strony.

Grillując mięso po trzy minuty z każdej strony otrzymamy stek średnio wysmażony (czyli medium). Jeśli chcemy uzyskać dobrze wysmażony (well done) ten czas należy przedłużyć do czterech minut dla każdej strony.

Zobacz też: Mity i legendy kotletów schabowych

Do grillowania nie można używać widelca ani noża. Nie można bowiem dziurawić mięsa. Z takiego nakłucia wypływają soki przez co befsztyk staje się bardziej twardy i mniej aromatyczny.

Stek zdjęty z grilla powinien odleżeć kilka minut. Na koniec kładziemy na nim kawałek masła, solimy i pieprzymy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz