piątek, 6 września 2019

Cukierkowa nalewka na kukułkach

Tak się złożyło, że nalewka z cukierków kukułek jest ulubiona przez panie. Przepis na zrobienie nalewki z kukułek jest łatwy i tani. Nalewka kukułkowa nie wymaga  także długiego leżakowania.

Fot. Fotolia.com

Do przygotowania nalewki na kukułkach potrzebujemy:



  • 400 g kukułek
  • 0,5 l wódki
  • mleko zagęszczone

Dlaczego akurat kukułki zostały wybrane do tej nalewki? Przede wszystkim dlatego, że cukierki te mają w sobie smak czekolady i odrobiny alkoholu. Dodatek karmelu powoduje, że nie tylko cukierki, ale i nalewka zrobiona na ich bazie, jest wyjątkowa.

Najwięcej pracy przy produkcji nalewki kukułkowej będziemy mieli przy rozbijaniu cukierków. Kukułki należy skruszyć za pomocą wałka lub młotka i rozdrobnione wsypać do słoja. Tam zalewamy je wódką i odstawiamy na bok.

Zobacz też: Jak zrobić porterówkę, czyli nalewkę na piwie porter

Kukułki w alkoholu powinny leżeć tak długo aż się rozpuszczą. Ten proces możemy przyspieszyć jeśli nawet kilka razy dziennie słojem solidnie zamieszamy. W ten sposób po kilku lub kilkunastu dniach otrzymamy słodki trunek z rozpuszczonymi cukierkami.

Nalewka praktycznie jest już gotowa. Można jednak dalej eksperymentować i dodać do niej mleko skondensowane. Ilość dowolna - im więcej mleka tym alkohol będzie słabszy i delikatniejszy. Ile go dodać zależy więc od naszego gustu, więc tutaj mile wskazana metoda prób. Czyli najpierw dodajemy tylko trochę mleka (warto je wcześniej podgrzać i wystudzić), próbujemy i ewentualnie dolewamy kolejną porcję mleka. I tak do skutku....


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz