wtorek, 18 listopada 2014

Porterówka - nalewka na piwie porter

Z przygód dzielnego Gala Asterixa można się dowiedzieć, że ulubioną potrawą Szwedów, którzy wszystko jedli podane w śmietanie, była śmietana w... śmietanie. Idąc tym tropem ulubionym trunkiem nalewkowicza jest nalewka alkoholowa na alkoholu. Ten ideał zdaje się spełniać nalewka porterowa czyli nalewka na piwie.


Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki porterowej:
  • 2 butelki piwa porter
  • 0,5 l spirytusu
  • 100 g miodu
  • 400 g cukru
  • 0,5 laski wanilii
  • 10 g rodzynek
  • 3 goździki
  • kora cynamonu
Przyprawy, czyli wanilię, goździki, około 2 cm kory cynamonu trzeba najpierw dokładnie rozetrzeć w moździerzu. Następnie trzeba je wsypać do słoja, dodać rodzynki i całość zalać spirytusem. Szczelnie zamknięte odstawiamy w ciemne miejsce. W miarę możności słojem należy codziennie potrząsnąć. 

              Zobacz też: Prosty przepis na nalewkę porterową

Po dwóch tygodniach nastaw dokładnie filtrujemy. W czasie, gdy alkohol cedzi się przez ręcznik papierowy podgrzewamy zawartość jednej butelki piwa porter i rozpuszczamy w nim miód i cukier. Należy przy tym zachować dokładność i starać się to wszystko rozpuścić w lekko tylko podgrzanym piwie - najlepiej gdy jego temperatura nie przekroczy 40 stop. C. W znaczącym stopniu wpłynie to na klarowność całej nalewki.

Po rozpuszczeniu cukru i miodu garnek zdejmujemy z ognia, a jego zawartość zalewamy piwem z drugiej butelki. Do tego piwnego syropu powoli dodajemy przefiltrowany już nastaw cały czas mieszając. Aromat jaki unosić się będzie w czasie tej operacji przypominać będzie zapach piernika.

Tak przygotowaną nalewkę wlewamy do butelek, które dobrze zamknięte jeszcze przez dwa tygodnie powinny poleżeć w chłodnym pomieszczeniu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz