środa, 11 września 2019

Risotto pieczone z dynią i szałwią

Z wielu pomysłów na zastosowanie dyni godny polecenia jest przepis na dyniowe risotto wzbogacone szałwią. Risotto jest proste w przygotowaniu choć wymaga nieco czasu.

Fot. gonellaenrico z Pixabay 

Do przygotowani risotto z dyni potrzebujemy:


  • 800 g dyni
  • 12 liści szałwii
  • 400 g ryżu
  • 5 szklanek brulionu drobiowego
  • 1 cebulę
  • 40 g parmezanu
  • 30 g masła
  • sól morską
  • pieprz

Podany tu przepis jest tylko wariacją na temat risotto, ponieważ klasycznie robi się tą potrawę całkiem inaczej. Dokładny sposób przygotowania został podany w przepisie wegańskie risotto z grzybami.

Późnym latem i jesienią, gdy dojrzewają dynie, warto je wprowadzić do kuchni. Można je wykorzystać na wiele sposobów piekąc, smażąc, zalewając. Można z nich zrobić na przykład pyszny krem z pieczonej wcześniej dyni. Prawdziwi miłośnicy powinni też pokusić się o przygotowanie, z dodatkiem imbiru i cynamonu, nalewki dyniowej

Wykonanie

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 200 stop. C. Gdy on się rozgrzewa siekamy drobno cebulę. Wrzucamy ją do dużego garnka, takiego który później zmieści się do piekarnika. Na oliwie smażymy w nim cebule do momentu aż zmięknie. Dodajemy liście szałwii i smażymy jeszcze przez minutę.

Teraz do garnka dodajmy ryż, pokrojoną w drobna kostkę dynię, zalewamy bulionem i przykryty szczelną pokrywką garnek umieszczamy w piekarniku.

Po pół godzinie garnek wyjmujemy z piekarnika. Dodajemy sól, pieprz, masło i parmezan. Mieszamy aż risotto zgęstnieje.

Podawać posypane dodatkowym parmezanem i usmażonymi osobno liśćmi szałwii.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz