wtorek, 4 czerwca 2019

Wegańskie risotto z grzybami

Risotto według przepisu podanego tutaj zostało przygotowane pod okiem Grzegorza Pomietły, szefa kuchni w Art Hotelu we Wrocławiu. Sam przepis na risotto jest prosty, ale wykonanie nieco czasochłonne.


Fot. Pan Piter

Składniki risotto też nie są skomplikowane. Potrzeba:


  • 500 g ryżu
  • 200 g świeżych grzybów (najlepiej) lub pieczarek
  • 2 cebule
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 50 g oleju kokosowego
  • 500 ml wody
  • 400 ml wytrawnego wina białego
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • soli
  • pieprzu
  • zielonej kolendry

Do tej kuchni i pod oko wytrawnego szefa kuchni trafiliśmy dzięki Katarzynie Gubale, która jednocześnie promowała tam swoją książkę kucharską pt. "Warzywa górą". 

Najpierw musimy przygotować grzyby i cebulę. Cebulę drobno siekamy. Grzyby (np. dobrze jest pomieszać leśne z pieczarkami) obieramy i kroimy na drobne kawałki. Do tej potrawy najlepiej nadają się świeże grzyby.

W garnku roztapiamy połowę oleju kokosowego i podsmażamy na nim cebulę. Gdy się zeszkli wsypujemy ryż. Najlepszy na risotto jest ryż arborio, gdyż jest kleisty i idealnie uwypukla charakter potrawy.


Fot. Pan Piter
Ryż przez chwilę podgrzewamy w garnku a następnie zalewamy winem. Mieszamy czekając aż wyparuje wino. Wtedy dolewamy niewielką ilość wody. I znów cały czas mieszając odparowujemy wodę.

- Tę czynność powinniśmy powtórzyć osiem raz, aż ryż zrobi się miękki - poucza Grzegorz Pomietło.

Tak mniej więcej po 20-30 minutach mieszania, gdy ryż rzeczywiście będzie już miękki, do risotto dorzucamy podsmażone na osobnej patelni grzyby.  Smażymy je na pozostałej części oleju kokosowego. Dodajemy także płatki drożdżowe.

Następnie podlewamy wszystko mlekiem kokosowym i chwilkę mieszamy. Na sam koniec dodajemy pół pęczka posiekanej, niezbyt drobno, kolendry. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Wykładamy na talerze. Risotto nie powinno być suche, raczej musi przypominać lekko rozgotowaną potrawę. Nie można więc dopuścić do nadmiernego wyparowania wody i mleka kokosowego.

Ten przepis jest w wersji risotta jest dla wegan. Normalnie można go traktować jako bazę i nie warto trzymać się go ortodoksyjnie. 

Grzyby można zastąpić mięsem drobiowym lub nawet wołowym. Do zagęszczenia Włosi wykorzystują ser parmezan zamiast płatków drożdżowych. nie podlewają też ryżu wodą lecz bulionem warzywnym ewentualnie wołowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz