wtorek, 4 czerwca 2019

Szaszłyk z piersi kurczaka na grilla


Szaszłyki z kurczaka przygotowuje się łatwo i szybko. Warto jednak o nich pomyśleć trochę wcześniej, by mięso nabrało aromatu. Zaletą jest też to, że mięso kurczaka można zastąpić innym rodzajem drobiu - na przykład indykiem.


Do przygotowania szaszłyków drobiowych musimy przyszykować:

  • 40 dag kurczaka
  • 150 mln oliwy
  • ananasa
  • paprykę
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • patyczki do szaszłyków

Zestawienie mięsa drobiowego z trochę egzotycznie brzmiącym ananasem nie powinno dziwić. Z połączenia piersi kurczaka i ananasa można zrobić rewelacyjną sałatkę do której dodamy kukurydzę.  

Grill w Polsce jest bardzo popularny w miesiącach wiosenno-letnich. I bardzo dobrze, bo podawane obróbce cieplnej potrawy są zdrowe. Pod warunkiem, że nie ograniczamy się tylko do tanich kiełbas naszpikowanych chemią. Wiele związków chemicznych w wędlinach poddawanych działaniu temperatury zmienia się w substancje rakotwórcze. Dlatego lepiej do grillowania używać produktów nie przetworzonych wcześniej
.
Piersi z kurczaka można marynować na kilka sposobów. Można na przykład zrobić ją z mieszaniny między innymi sosu sojowego i miodu. Bez względu jednak na to jaki sposób wybierzemy, musimy mieć świeże mięso i najlepiej świeże przyprawy. Ponieważ tutaj podaje pomysł na grillowanego kurczaka warto dodać, że nad żarem warto położyć jeszcze osobno warzywa. Mogą one być przeróżne – od cebuli i papryki, po cukinię, bakłażana, czosnek, a nawet rewelacyjnie smakujące na grillu, pieczarki.

Mięso z kurczaka (lub indyka bo ponoć zdrowsze a przygotowuje się w identyczny sposób) kroimy na kostki o wielkości mniej więcej 1,5 x 1,5 cm. Potem wkładamy do miseczki posypujemy pieprzem i obficie oregano. Najlepsze jest oczywiści świeże, ale jak go nie ma pod ręka to może być i suszone. Zalewamy oliwą.

Tak zamarynowane mięso powinno spędzić w lodówce co najmniej godzinę, ale im dłużej tym lepiej. Można je nawet przygotować dzień lub dwa dni wcześniej.

Paprykę - najlepiej czerwoną bo najładniej wygląda, kroimy w kawałki o podobnej wielkości. Można oczywiście użyć też papryki zielonej lub żółtej. Podobnie postępujemy z ananasem. Kroimy go na mniejsze kawałki. I wszystko mamy gotowe po kolei nadziewamy na patyczki - paprykę, kurczaka, ananasa, paprykę, kurczaka, ananasa....

Tak przygotowane szaszłyki drobiowe układamy na aluminiowej tacy lub folii, solimy, polewamy oliwą i grillujemy około pół godziny.

Można podawać na przykład ze szparagami lub innymi grillowanymi warzywami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz