poniedziałek, 23 czerwca 2014

Nalewka różana z płatków róży

Nalewkę różaną należy przygotowywać z płatków róży zebranych w słoneczny dzień. Jeśli trafi się wśród płatków jakiś robaczek, którego nie zauważymy to trudno. Zostawimy go potem na bibułce filtracyjnej. Z nalewka z płatków róży i tak zachowa swój wspaniały aromat.


Fot. Fotolia.com
Składniki nalewki różanej:
  • 5 garści płatków róży ogrodowej
  • 0,5 l spirytusu
  • 3 szklanki wody
  • 250 g cukru
  • cytryna
Zebrane płatki róży myjemy i wrzucamy do słoja. Wcześniej spirytus rozcieńczamy w stosunku 1:1 z wodą

Rozcieńczonym spirytusem zalewamy płatki róży, tak by były przykryte na co najmniej dwa centymetry. Moim skromnym zdaniem nalewka różana jest lepsza, gdy wykorzystamy spirytus a nie wódkę.

Zalane spirytusem płatki róży w szczelnie zamkniętym słoju zostawiamy na około trzy miesiące. Powinny stać raczej w chłodnym miejscu. 

               Czytaj też: Nalewka z dzikiej róży

Po kwartale, gdy płyn ma ciemnobursztynowy kolor, zlewamy go przez sitko wyłożone gazą. Płatków nie wyciskamy, ale możemy się postarać, by dobrze je odsączyć.

Z cukru i szklanki wody robimy syrop, do którego dodajemy sok z cytryny. Mieszamy go wraz z alkoholem. Potem wszystko wlewamy do butelek, które dokładnie zamykamy.

Nalewkę z płatków róży wykonaną według tego przepisu powinniśmy jeszcze trzymać w piwnicy co najmniej przez pół roku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz