Nalewka morelowa jest trunkiem aromatycznym i najczęściej słodkim. Dlatego też najbardziej smakuje ona paniom, które po kieliszeczku degustują ją przy deserze. Poniższy przepis na nalewkę morelową przewiduje, by dojrzewała ona co najmniej pół roku. Dlatego warto się zabrać za przygotowanie morelowej zaraz gdy tylko owoce pojawią się na rynku.
Iryna Wilson - Fotolia.com |
Składniki do przygotowania nalewki morelowej:
- 2 kg moreli
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wódki
- 700 g cukru
- 0,5 laski wanilii
- migdały
Morele, na nalewkę wybieramy oczywiście egzemplarze dojrzałe i zdrowe, kroimy na pół. Zostawiamy co czwartą pestkę. Resztę wyrzucamy. Połówki moreli i zachowane pestki wrzucamy do słoja warstwami z cukrem. Zalewamy je spirytusem i szczelnie zamykamy.
Słój na miesiąc odstawiamy w ciepłe, ale ciemne miejsce. Przez pierwsze dni codziennie, potem co dwie, trzy dobry, wstrząsamy słojem, by dokładnie rozpuścić cukier.
Zobacz też: Przepis na morelową z rumem
Gdy zlejemy ze słoja płyn, zamykamy go w innym szczelnym naczyniu. Natomiast morele pozostawiamy w słoju. Dodajemy do niech ze dwa posiekane migdały i połowę laski wanilii (przekrojonej oczywiście wzdłuż). Teraz słój zalewamy wódką i szczelnie zamknięty odstawiamy. Na dwa tygodnie.
Po kilku dniach można delikatnie przefiltrować płyn otrzymany ze spirytusu. Najlepiej odstany, klarowny, zlać ostrożnie przy pomocy wężyka winiarskiego. Przez filtr przepuścić tylko część z zawiesinami.
Gdy zlejemy już płyn z wódką, również go filtrujemy. Łączymy z nalewem spirytusowym i przelewamy do butelek.
Szczelnie zamknięte butelki powinniśmy zamknąć na pół roku w ciemnym i zimnym pomieszczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz