Kiedy śliwki leżą na straganach trudno się oprzeć, by nie upiec ciasta śliwkowego. Podany tu przepis na ciasto śliwkowe należy do prostych i szybkich, ale jednocześnie ciasto zadowoli nawet wybrednych smakoszy.
Fot. S. Hermann & F. Richter |
Przed zrobieniem ciasta śliwkowego musimy sobie przygotować:
- 0,5 kg śliwek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 1 szklankę cukru
- 1 kostkę margaryny
- cukier puder
- cukier wanilinowy
- proszek do pieczenia
Zobacz też: Cisto na naleśniki Gordona Ramsey`a
To drugie to niestety produkt syntetyczny, który prawdziwej wanilii na oczy nie widział. Owszem, ma zapach tej przyprawy, ale nieco słabszy, jest tańszy, ale jest tylko i wyłącznie produktem chemicznym. Podobnie jak shake truskawkowy w jednej z sieci fast foodów. Składa się z 48 składników, ale żaden z nich nie ma nic wspólnego z truskawką...
Wykonanie
Kiedy już mamy wszystkie odpowiednie składniki możemy przystąpić do pracy. Przygotowanie ciasta zaczynamy od rozpuszczenia w rondelku margaryny. Gdy ona stygnie rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka odkładamy na potem, a do białek wsypujemy niepełną szklankę cukru oraz torebkę cukru waniliowego. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę.Gdy piana jest już ubita dodajemy do niej mąkę, dwie łyżeczki proszku do pieczenia i żółtka. Ucieramy, dodając powoli margarynę, aż masa będzie jednolita.
Czytaj też: Delikatne ciasto na pierogi bez jajka
Płaską blachę nacieramy resztką margaryny i wlewamy do niej ciasto. Układamy na nim połówki śliwek (bez pestek oczywiście). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stop. C na 50-60 min.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika posypujemy je cukrem pudrem. Zajadamy z apetytem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz