Śledzie

poniedziałek, 23 września 2019

Ciasto ze śliwkami

Kiedy śliwki leżą na straganach trudno się oprzeć, by nie upiec ciasta śliwkowego. Podany tu przepis na ciasto śliwkowe należy do prostych i szybkich, ale jednocześnie ciasto zadowoli nawet wybrednych smakoszy.

kawalek ciasta  sliwkowego na talerzu na pierwszym planie  - w tle widoczny cale ciasto
Fot. S. Hermann & F. Richter 

Przed zrobieniem ciasta śliwkowego musimy sobie przygotować:

  • 0,5 kg śliwek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 szklankę cukru
  • 1 kostkę margaryny
  • cukier puder
  • cukier wanilinowy
  • proszek do pieczenia
Bardzo często kupujemy w sklepie cukier, myślimy że to waniliowy, a dopiero dokładne przeczytanie etykiety wskazuje na to, że kupiliśmy cukier wanilinowy. Wanilia vs wanilina? 

Zobacz też: Cisto na naleśniki Gordona Ramsey`a

To drugie to niestety produkt syntetyczny, który prawdziwej wanilii na oczy nie widział. Owszem, ma zapach tej przyprawy, ale nieco słabszy, jest tańszy, ale jest tylko i wyłącznie produktem chemicznym. Podobnie jak shake truskawkowy w jednej z sieci fast foodów. Składa się z 48 składników, ale żaden z nich nie ma nic wspólnego z truskawką...


Wykonanie

Kiedy już mamy wszystkie odpowiednie składniki możemy przystąpić do pracy. Przygotowanie ciasta zaczynamy od rozpuszczenia w rondelku margaryny. Gdy ona stygnie rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka odkładamy na potem, a do białek wsypujemy niepełną szklankę cukru oraz torebkę cukru waniliowego. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę.

Gdy piana jest już ubita dodajemy do niej mąkę, dwie łyżeczki proszku do pieczenia i żółtka. Ucieramy, dodając powoli margarynę, aż masa będzie jednolita.

Czytaj też: Delikatne ciasto na pierogi bez jajka

Płaską blachę nacieramy resztką margaryny i wlewamy do niej ciasto. Układamy na nim połówki śliwek (bez pestek oczywiście). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stop. C na 50-60 min.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika posypujemy je cukrem pudrem. Zajadamy z apetytem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz