Śledzie

piątek, 20 września 2019

Jak zrobić sos grzybowy

Dobry sos grzybowy można zrobić niemal z każdego grzyba i wybornie smakuje jako dodatek do wielu dań. Sos z grzybów przygotowuje się łatwo i możne to zrobić nawet kuchenny dyletant.

na desce w metalowym naczyniu jest sos grzybowy podany z pieczywem
Fot.  Olga Bochajewska 

Do przygotowania sosu grzybowego potrzeba:


  • 0,5 kg grzybów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • masło
  • tymianek
  • pietruszka
  • sól
  • pieprz

Najczęściej sos grzybowy przygotowuję z maślaków, podgrzybków i kozaków. Prawdziwki i kurki zostawiam na inne okazje. Warto też pamiętać, że sos grzybowy może być zrobiony z kilku gatunków grzybów.

Zobacz też: Jak łatwo i szybko oczyścić dokładnie kurki

Do czego podawać sos grzybowy? Liczba produktów, które z grzybami świetnie się komponują jest niemal nieograniczona. Najprościej sos można podać do kaszy lub makaronu. Bardzo dobry jest do pieczeni zarówno wieprzowej jak i wołowej. Wybornie smakuje z drobiem, zwłaszcza z dobrze zrobioną kaczka. Sos grzybowy, zwłaszcza z kurek, jest wręcz stworzony do podawania go z rybą. Szczególnie polecić go można do pieczonego karpia podawanego w ciągu roku, a nie tylko na Wigilię. 

Wykonanie

Grzyby czyścimy, kroimy w mniejsze kawałki i płuczemy. Zostawiamy do odsączenia. W tym czasie kroimy drobno cebulę (dużą) i rumienimy ją na patelni na maśle. Idealna jest do tego celu cebula szalotka. Tutaj się dowiesz, jak najlepiej usmażyć cebulę. Dodajemy też posiekany duży ząbek czosnku.

Gdy cebula się przyrumieni na patelnię wrzucamy grzyby. Doprawiamy je tymiankiem (świeżym, jeśli taki mamy). Solimy i pieprzymy. Gdy zobaczymy, że patelnia robi się sucha - podlewamy białym winem, bulionem lub zwykłą wodą.

Czytaj też: Jak zamrozić grzyby

W czasie smażenia grzybów (około 15 min) przygotowujemy też śmietanę. Najlepiej by to była śmietana 30%. A jeśli nie mamy to może być nawet 18. Żeby się nie zważyła na patelni do dodajemy do niej kilka łyżek płynu ze smażonych grzybów. Śmietanę wlewamy do usmażonych już grzybów, mieszamy i wyłączamy gaz.

Tak przygotowany sos grzybowy wybornie smakuje z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Podany na talerzu powinien obowiązkowo być udekorowany posiekaną pietruszką.


1 komentarz: