Kaczka, coraz bardziej popularna na polskich stołach, jest smaczna i prosta w przygotowaniu. Jest tylko niewiele droższa od kurczaka, a danie przyrządzone z tego ptaka jest nieporównywalnie lepsze. Tutaj prezentuję stary, klasyczny niemal przepis na kaczkę nadziewaną kaszą gryczaną z wątróbką.
Do przygotowania kaczki potrzebujemy
- 1 kaczki
- 125 g kaszy gryczanej
- 300 g wątróbki drobiowej
- 100 g suszonych podgrzybków
- 1 cebuli
- natki pietruszki
- 0,5 l bulionu
- majeranku
- soli
- pieprzu
- oleju
Składniki i proporcje dotyczą kaczki kupionej w sklepie, bez
podrobów, o wadze około 2,2 kg. Kaczkę dokładnie myjemy i suszymy ręcznikiem
papierowym. Od kaczki odcinamy szyję i skrzydełka. Możemy je wykorzystać i na
ich bazie przygotować bulion, który przyda się nam w dalszym ciągu
przygotowywania kaczki.
Gdy już mamy oprawioną tak kaczkę musimy ją zamarynować.
Marynatę przygotowujemy z dużej łyżki
majeranku, sporej ilości soli oraz pieprzu rozmieszanymi w oleju. Tą miksturą obficie
smarujemy kaczkę w każdym zakamarku. Również w środku. Tak zamarynowanego ptaka
zostawiamy na noc w lodówce. Namaczamy też na noc suszone podgrzybki.
Przyznam, że smarowanie marynatą ani kaczki, ani też
kurczaka, którego przyprawiamy w podobny sposób, nie jest prostym zadaniem.
Gęsty płyn się chętnie przylepia do dłoni i po chwili nie wiadomo już, czy
więcej marynaty mamy na rękach czy na kaczce. Dlatego to tego celu używam jednorazowych
rękawiczek lateksowych, które za kilka złotych można kupić w marketach.
Druga uwaga jest też
taka, że kaczka w marynacie nie powinna leżeć krócej niż 2 godziny, choć
o wiele lepiej będzie gdy rzeczywiście poleży przez noc. A najlepiej jak kaczkę
przygotujemy z takim wyprzedzeniem, by
mogła zamarynowana spędzić w lodówce ze dwie doby.
Czytaj też: Rewelacyjny kurczak w ziołach
Gdy przyjdzie ten dzień, w którym wstawimy kaczkę do
piekarnika, musimy zacząć od przygotowania kaszy gryczanej. Gotujemy ją w
bulionie kaczym. Najlepiej wybrać kaszę niepaloną, kupioną od lokalnego
dostawcy. Taka z marketu, w torebce też się nadaje, ale jest mniej smaczna. Na
kaczkę o podanej wcześniej wadze wystarczy jeden woreczek czyli około 125 g.
W czasie gdy kasza się gotuje drobno kroimy cebulę, którą
potem szklimy na patelni. Dodajemy do niej wątróbkę, którą krótko (około minuty
na każdej stronie) smażymy. Na patelni, wykorzystując znajdujący się tłuszcz,
smażymy też grzyby. Płynu w którym grzyby się moczyły nie wylewaj, jeszcze nam
się przyda.
Zobacz też: Pyszna wątróbka drobiowa z żurawiną
Wątróbkę siekamy na drobne kawałki. To samo robimy z natką
pietruszki. Podgrzybki kroimy na nieco mniejsze kawałki. Te wszystkie składniki
dodajemy do kaszy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy.
Teraz tak przygotowane nadzienie umieszczamy w kaczce. Nie
może ona być dokładnie wypełniona, gdyż w czasie pieczenia nadzienie zwiększy
swoją objętość. Nadzianą kaczkę musimy zaszyć.
Teraz wkładamy drób do naczynia żaroodpornego. Podlewamy
płynem po grzybach i szklanką bulionu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do
temperatury 220 stop. C.
Pieczenie kaczki, które trwa około 2 godz., rozkładamy na kilka etapów. Pierwszy, który
mija po 10 minutach, to zmniejszenie temperatury do 180 stop. C. Po godzinie kaczkę
przewracamy. Po pół godzinie z naczynia żaroodpornego zdejmujemy nakrycie. To
pozwoli na to, by skórka na mięsie ładnie się przyrumieniła. Najpierw przez
kwadrans na jednej stronie. Potem ją ponownie przewracamy i zostawiamy w piecu
na ostatnie piętnaście minut.
Po wyjęciu kaczki z pieca pozwalamy jej na odsapnięcie.
Nożycami do drobiu rozbieramy ją dopiero po kilku minutach. Nałożone na talerz
nadzienie polewamy sosem, w którym kaczka się piekła. Jeśli będzie zbyt rzadki
to możemy go zredukować dodając łyżkę masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz