Tołpyga to ryba podobna do karpia, ale ma znacznie lepsze mięso. Z powodzeniem więc może pojawić się na wigilijnym stole. Przygotowanie tołpygi wcale nie jest trudne.
Fot. jida_2555 |
Składniki:
- 1 kg tołpygi - najlepiej filet bez skóry
- 200 ml śmietany 18%
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 cytryna
- oliwa extra virgin
- 2 czubate łyżeczki suszonych ziół (bazylia, majeranek, tymianek)
- 80 ml białego, wytrawnego wina
- 1 mały pęczek szczypiorku
- 1 mały pęczek pietruszki
- sól, pieprz
Tołpyga jest rybą pierwotnie występującą w Chinach i na Syberii. Do Polski trafiła dawno temu. Na wolności rozmnaża się bez trudu. Jest również chętnie hodowana, ponieważ żywi się głównie planktonem, mięczakami i robaczkami. Największy złowiony w naszym kraju okaz miał ponad 56 kg.
Czytaj też: Pasta z makreli wędzonej
Tołpyga pochodzi z rodziny karpiowatych. Dlatego jej smak może być porównywalny z tak doskonale znanym karpiem. Ale jest znacznie smaczniejsza.
Wykonanie:
1. Rybę kroimy na dzwonka. Jeżeli kupiliśmy filet to należy go tylko dokładnie umyć. Nie trzeba już oczyszczać.2. Z połowy cytryny wyciśnij sok, skrop nim rybę i odstaw na 30 minut.
3. Zmiażdżony czosnek zmieszaj z solą i przyprawami oraz olejem i natrzyj rybę.
4. Rybę umieść w naczyniu żaroodpornym i skrop białym, wytrawnym winem.
5. Naczynie umieść w piekarniku nagrzanym do 190 – 200 stopni C i piecz do około 40 minut
6. W międzyczasie śmietanę wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem i pietruszką
7. Jak ryba się zarumieni dodaj śmietanę i piecz jeszcze 5 minut
Zobacz też: Świeży karp pieczony
Gdy ryba jest gotowa, podawaj ją z białym winem udekorowaną pietruszką i cytryną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz