Danie z wołowiny na pekiński sposób robi się szybko, ale lista potrzebnych składników jest długa. W każdym jednak razie warto podjąć się trudu. I najlepiej do jego przygotowania użyć woka.
Fot. Markus Luiga |
Jeśli więc nie mamy czasu, ale pełna lodówkę warto przygotować:
- 350 g rozbratelu lub rozbefu pokrojonego w kostki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sherry
- łyżkę mąki ziemniaczanej
- łyżkę brązowego cukru
- łyżkę oleju słonecznikowego
- łyżkę oleju sezamowego
- pokrojony na drobno ząbek czosnku
- łyżkę utartego korzenia imbiru
- czerwoną i żółtą paprykę (oczyszczone z nasion i pokrojone w paski)
- nieco ponad 100 g strączków groszku cukrowego
- 4 pędy szczypioru pokrojonego na długie kawałki
- 2 łyżki oleju ostrygowego
- 4 łyżki wody
- ugotowany makaron
Uff. Skoro wszystko mamy to mięso wkładamy do miski, zalewamy sherry, dodajemy mąki i zostawiamy na pół godzinki. W międzyczasie na woku rozgrzewamy wymieszane oleje (co za zapach). Dodajemy czosnek, imbir i mieszamy smażąc pół minuty. Potem dodajemy paprykę, imbir i szczypior. I tak smażymy to jeszcze przez trzy minuty ciągle mieszając.
Czytaj też: Jak zapeklować wołowinę
Kolejny krok to dodanie zamarynowanego mięsa. Całość znów smażymy kolejne kilka minut. Podlewamy sosem ostrygowym i wodą ciągle mieszając aż sos lekko zgęstnieje.
Podajemy razem z makaronem.
Zobacz też: Jak usmażyć stek wołowy
Modyfikacja - ponieważ czasem trudno kupić rozbratel lub rostbef wykorzystać można antrykot. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że do tej potrawy wykorzystujemy bardzo dobre kawałki mięsa. To właśnie z nich robi się słynne steki wołowe o nazwie New York Steak lub Striploin Steak.
Ponieważ lubię dania bardziej mięsne dodaje go około pół kilograma, czyli nieco więcej niż mówi o tym receptura.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz